Új tévésorozat készül az izraeli célzott merényletekről

Az HBO az izraeli Keshet-tel együttműködésében új sorozatot forgat, amely az Izrael által keresett terroristákat likvidáló akciók történetét dolgozza fel.

A sorozat Ronen Bergman „Kelj fel és öld meg” című sikerkönyve alapján készül, rendezőnek Yuval Adlert kérték fel. Az első évad a Hezbollah terrorszervezet korábbi vezetője, Imad Mughniyeh likvidálásának történetét mutatja be – számol be az Israel Hayom.

Az két televíziós társaságnak nem ez az első együttműködése, 2019-ben került a képernyőkre a Mi fiaink című széria, mely nagy sikert aratott a nézők körében, de a döntésben bizonyára az is szerepet játszott, hogy a Fauda című, terrorelhárítással kapcsolatos sorozatnak immár a harmadik évadát vetítik szintén nagy sikerrel a konkurens Netflix-el együttműködésben.

Fauda 3: Izraelt megint gyomorszájon vágta a valóság

Az izgalmas dráma harmadik évadjának első epizódját körülbelül egymillió izraeli nézte meg az első sugárzást követő 48 órában.

Imad Mughniyeh, akit 2008-ban Damaszkuszban likvidált a Moszad és a CIA egy közös akció keretében, évekig a Hezbollah terrorszervezetet irányította. Évek munkája kellett ahhoz, hogy a nyomára bukkanjanak, Mughniye Oszama bin Laden után a legkeresettebb személy volt, akit többek között a Buenos Airesben 85 ember halálát követelő merénylettel is összefüggésbe hoztak.

Mughniyeh kiiktatását a történelem egyik legnagyobb, legbonyolultabb és legdrágább akciójaként tartják számon.

Imad Mughniyeh, a Hezbollah 2008-ban likvidált vezetője.

Az alapvetően New Yorkban dolgozó Adler 2013-as korábbi filmje, a Betlehem a Sin Bét izraeli titkosszolgálat egy ügynöke és egy palesztin besúgó közötti szerelem történetét dolgozza fel.