Fauda 3: Izraelt megint gyomorszájon vágta a valóság

A „Fauda” azaz káosz című izraeli dráma harmadik évadjának első epizódját körülbelül egymillió izraeli nézte meg az első sugárzást követő 48 órában – írja az Új kelet.

A héber és arab nyelvű sorozat 12,6 százalékos nézettséget ért el a csütörtök esti debütálás során, a YES csatorna adataira hivatkozó oldalak szerint.

A Netflix 2016 novemberében megvásárolta a Fauda vetítési jogait a YES csatornától, és decembertől elérhetővé tette világszerte a streamszolgáltató kínálatában – írja az Új kelet.

A valósághű, sokat dicsért Fauda egy miszta’arvim nevű izraeli titkosügynök csoportról szól, akik az arabok közé beépülve (a mista’arvim az arab Muszta’arabi szóból ered, jelentése „azok, akik az arabok közt élnek”) próbálják elkapni a hírhedt (fiktív) terroristákat. A sorozatban szereplő terrorelhárító ügynökök folyamatos félelemben élnek, tudván, hogy bármelyik pillanatban lebukhatnak – emlékeztet az izraeli magyar lap.

A Sneak Peek into ‘Fauda’ Season 3

Articles: https://www.i24news.tv/enLive: https://video.i24news.tv/page/live?clip=5a94117623eec6000c557fec Replay: https://video.i24news.tv/page/5ab29a7523eec…

A harmadik évad színtere Gáza lesz. Avi Issacharoff forgatókönyvíró 2014-ben az izraeli katonaság média munkacsoportjának tagjaként néhány évvel ezelőtt Gázában járt, ahol személyesen láthatta és tapasztalhatta meg, miként hat a terroristák alagútépítése a civilek életére.

Az első évad az ún. „megszállt területeken”, Júdea és Szamária területén játszódott, ahol egy olyan veszélyes terrorista vezető bujkált, aki több mint száz izraeli polgár haláláért volt felelős. A különleges, belbiztonsági alakulat igyekezett megtalálni és megölni őt, ám ez a macska-egér harc további tragédiák forrásává vált mindkét oldalon.

A második évad során láthattuk, hogy egy-egy terrorista vezető halála mennyire nem oldja meg a konfliktust, rögtön lép helyébe valaki más — sokszor még kegyetlenebb, még képzettebb, bosszúvággyal teli utód.

A Fauda készítői, Lior Raz, aki egyben a főszereplő Doron karakterét is játssza, és a Times of Israel arab ügyekkel foglalkozó tudósítója, Avi Issacharoff, az Izraeli Védelmi Erőkben szerzett tapasztalataikból merítettek a történetekhez.

Az első évadot 2015-ben mutatták be Izraelben, és még abban az évben díjat is nyert. 2017-ben pedig az izraeli televíziós akadémiai díjak (az „izraeli Oscar”) közül 11-et szerzett meg, köztük a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb színészi alakításnak járó díjat.

Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság

Ebben a döbbenetes izraeli sorozatban nincsenek jók és rosszak, hanem hús-vér emberek, családi háttérrel, érzelmekkel, pontosan megrajzolt, valós karakterek. Amichay Mihály Éva írása.