Az ultra-ortodox pártok miniszteri széket kínálnak a radikális jobboldali vezetőnek, ha nem indul a választásokon

Netanjahu azonban állítólag továbbra is elutasítja a kahanista Itamar Ben Gvir beemelését a kabinetbe.

A március 2-i parlamenti választások közeledtével felgyorsultak a különböző politikai és pártalkuk. A nemrég véglegesített jobboldali pártszövetség, a Jámina által kitessékelt Otzma haJáhudit radikális jobboldali pártot, mely a meggyilkolt radikális zsidó vezető, Meir Kahana rabbi irányvonalát követi, most az ultra-ortodox pártokból álló szövetség kereste meg azzal az ajánlattal, hogy vezetőjének, Itamar Ben Gvirnek parlamenti hellyel nem járó miniszteri tárcát kínáljanak, feltéve, ha a politikai erő lemond a választásokon való indulásról és híveit az ultra-ortodox pártok támogatására biztatja. A javaslatot a Likud egyik vezetője, Miki Zohar is támogatja – számol be a The Times of Israel.

A Likud már régóta igyekszik nyomást helyezni az Otzma vezetőjére, hogy pártja lépjen vissza az indulástól, hiszen ellenkező esetben a jobboldali pártok esélyeit gyengítené.

Bár Zohar, Netanjahu egyik bizalmasa támogatja a mostani javaslatot, az ügyvezető miniszterelnök állítólag eddig elzárkózott attól, hogy Ben Gvirrel közös kabinetet kormányozzon. A hozzá közelállók szerint ennek lehetőségét Netanjahu még csak megfontolásra sem tartja méltónak. Az Otzma beengedése az elemzők szerint mind bel-, mind külföldön jelentős nemtetszést váltana ki.

A Kék-Fehér párt vezetője, Beni Ganz az üggyel kapcsolatban Twitter üzenetében azt mondta, hogy „nincs olyan mélység, ahova Netanjahu le ne süllyedne annak érdekében, hogy megkapja mentelmi jogát”, a miniszterelnök ellen folyó három vádpontos eljárásra utalva.

Itamar Ben Gvir, az Otzma vezetője Fotó: Youtube

Hasonló véleményen van a Kék-Fehér párt második embere, Jáir Lapid is, aki üzenetében a történteket úgy kommentálta:

„Bibire szavaztatok, erre megkaptátok Kahanét”.

Hasonló háttéralkuk nem ritkák az izraeli politikai életben, választások előtt. A tavaly szeptemberben lezajlott referendum előtt Netanjahu az ultra-ortodox pártok mostani ajánlatához hasonló lehetőséget kínált Moshe Feiglin Zehut pártjának, aki vissza is lépett a választásokon való indulástól, szavazóit a Likud támogatására buzdítva.

Netanjahu szeptemberben már kereste az Otzmat vezető Ben Gvirt is, azonban megállapodás híján a párt mégis elindult a választásokon, igaz, az általuk megszerzett 83.600 szavazat majd 50 ezerrel volt kevesebb annál, ami a Knesszetbe jutáshoz szükséges 3,25% eléréséhez szükséges lett volna. A mostani ajánlat bizonyosan azt célozza, hogy ez a szavazatmennyiség ezúttal ne vesszen el.

Komoly helyezkedés történt az izraeli jobboldalon

Egyesült három nacionalista-jobboldali párt, magára hagyva a negyediket. Benjamin Netanjahu örül, Beni Gantz a rasszizmus térnyerését kárhoztatja.