A jordán parlament megszavazta az izraeli gázimport betiltását célzó törvényt

Mind a 130 képviselő az indítvány elfogadása mellett voksolt, így az hamarosan a kormány elé kerül jóváhagyásra.

Jordánia parlamentje vasárnap hagyta jóvá azt az előterjesztést, amely megtiltaná az Izraeltől való gázvásárlást, alig néhány nappal azután, hogy a 2016-ban kötött két ország közötti megállapodás eredményeképpen éppen csak kezdődhetett az energiahordozó tényleges átvétele Jordánia részéről – írja az Israel Hayom hírportál.

A kormány korábban az ügyletet a megállapodást kötő cégek üzleti ügyének, és nem politikai kérdésnek nyilvánította. A 2016-ban kötött 10 milliárd dollár értékű szerződést Jordánia nemzeti villamosenergia-ellátásáért felelős vállalata, illetve izraeli részről a texasi székhelyű Nobel Energy kötötték. Akkor ehhez parlamenti jóváhagyás nem szükségeltetett.

Annak ellenére, hogy az Amerika szövetségeseként számon tartott Jordánia békeszerződést kötött Izraellel, a királyságban többen a megállapodás ellen emeltek szót, ugyanis jóllehet, a paktum 15 évre biztosítaná az ország megfelelő földgázellátását, ugyanakkor a véleményük szerint kiszolgáltatottá tenné Jordániát a zsidó állam irányába.

A 2016-os megállapodás megkötésekor Jordánia kormánya támogatta a szerződést, hiszen az mintegy 500 millió dolláros megtakarítást és bebiztosított energiaárakat garantált.

Az idén januári céldátum közeledtével ennek ellenére mind gyakoribbá váltak a megállapodás elleni tüntetések és erősödött a két ország közötti békeszerződés felmondásának elérésére irányuló politikai nyomás.

Az ellenzők félelmeit jól összefoglalja a tüntetéseken felbukkant egyik transzparensen álló felirat szövege: „Az ellenség gáza egyenlő a megszállással. Vessünk véget a gázmegállapodásnak!”

A tengerből jön a földgáz Izraelbe

Sok part menti lakos aggodalmát fejezte ki a szennyező anyagok várható kibocsátása miatt.