Berlin: Elkezdődött a Líbia konferencia

A polgárháborúból kivezető lehetséges utakról szóló tárgyalásra érkező delegációvezetőket a két főszervező, Angela Merkel kancellár és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár fogadta.

A német szövetségi kormány és az ENSZ szervezésében tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselői tárgyalnak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utakról.

Vendégeik között van Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök.

A német kormány és az ENSZ a líbiai megbékéléshez szükséges külső, nemzetközi feltételek megteremtésén dolgozik az úgynevezett berlini folyamat keretében. A konferenciát öt magas szintű előkészítő tanácskozás előzte meg a német fővárosban. A szervezők első számú célja, hogy a 2011 óta tartó polgárháborúban egymás ellen harcoló erők külső támogatói ne küldjenek több fegyvert és katonát Líbiába. Ugyancsak törekednek arra, hogy tartós fegyvernyugvássá váljék a napokban meghirdetett tűzszünet.

A résztvevők között van Charles Michel, az európai uniós (EU-) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, aki a konferencia előtt az EU elemi biztonsági érdekének nevezte Líbia stabilitását.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője – aki ugyancsak részt vesz a konferencián – hangsúlyozta,

az EU-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a Líbiába irányuló fegyverszállításokra elrendelt ENSZ-embargó érvényesítésében, vagyis annak biztosításában, hogy ne áramoljon több fegyver az országba.

A konferencián részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Abdál-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi államfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Jang Ji-csi, a kínai elnök diplomáciai főtanácsadója, valamint Abdel-Madzsid Tebbun algériai és Denis Sassou-Nguesso kongói államfő, Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke és Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinbe érkezett, elfogadva a szervezők meghívását. Ők nem tartoznak a konferencia közvetlen résztvevői közé. Angela Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter a rendezvény előtt, külön-külön tárgyalt velük a kancellári hivatalban.

A konferencia várhatóan estig tart, az eredményeket a tervek szerint a német kancellár és az ENSZ-főtitkár ismerteti majd sajtótájékoztatón.

Merre tovább, Líbia?

„A harmadik líbiai polgárháború tovább csökkenti a rendezés esélyét Észak-Afrikában” – nyilatkozta a Neokohnnak Marsai Viktor Afrika-szakértő.