Orbán: a Néppárt többsége „elárult minket”

Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége „elárult bennünket” – közölte a miniszterelnök az állami rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi ülésén – néppárti szavazatokkal is – elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot.

A kormányfő, a Fidesz elnöke azt mondta, csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok „egyértelműen velünk voltak”, és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet így nem maradhat: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor „nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és „lesznek hozzá szövetségeseink”.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön kétharmados többséggel szavazta meg a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát. A képviselők kimondták: a helyzet Magyarországon és Lengyelországban is romlott, valamint felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében.

A Politico információi szerint az EPP-frakcióban belső szavazást tartottak a kérdésről, melynek végén úgy döntöttek: frakciófegyelmet követelnek, és egységesen a határozat mellett fognak állást foglalni – írja a hvg.hu.

Ez a Politico szerint újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesz és a Néppárt közötti házasság válságban van.

Nyíltan oroszbarát lesz az új szélsőjobbos EP-frakció

Megerősödtek, de így is csak az ötödik legerősebb frakció az övék az EP-ben.

A néppárti máltai Roberta Metsola például az egész EPP-frakció nevében üzente: „A jogállamiság védelme nélkül a szerződéseink csak szép szavak, drága papírra nyomtatva – független igazságszolgáltatás nélkül pedig nem is létezik jogállamiság.”

Napokkal előtte Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is a Fidesznek üzent: az Európai Néppárt nem változtat irányvonalán. Álláspontja világos: ha valaki ehhez a pártcsaládhoz akar tartozni, követnie kell az értékeit.

Ezzel arra reagált, hogy Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt, ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül. Kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart.

A kérdés szerinte az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – mondta sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Weber kijelentette azt is, hogy az EPP pontosan tudja, hogyan lehet megnyerni a választásokat. Ezt a tavaly májusban tartott európai parlamenti választások is megmutatták. Arra emlékeztetett, hogy pártja, amelynek tavaly a csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített.

„Ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és értékeink világosak” – fogalmazott.

Orbán nem támogatja Webert bizottsági elnöknek

Csak napokkal azután, hogy az olasz populisták vezetőjét fogadta, most az osztrák FPÖ-s alkancellárral folytatott megbeszéléseket a miniszterelnök.