Megpróbálta átvágni a gázai határkerítést egy finn képviselőnő

Az izraeli rendőrség letartóztatta a politikust és öt társát, akik az akcióval a „gázai humanitárius válságra” akarták felhívni a figyelmet. 

Anna Kontula finn parlamenti képviselőnő, a koalíciós kormánynak két minisztert adó Finn Baloldali Szövetség tagja egy csoport emberjogi aktivistával megkísérelte átvágni a gázai határkerítést – számolt be finn médiaforrásokra hivatkozva a The Jerusalem Post.

Az izraeli rendőrség tíz órán át tartotta őrizetben Kontulát. A képviselőnő azt állítja, hogy az izraeli hatóságok egy beismerő vallomást akartak aláíratni vele, ezt azonban ő visszautasította.

Kontula elmondása szerint akciójával nyomást akart helyezni a finn parlamentre, hogy ne vásároljanak izraeli fegyvereket. Szerinte ugyanis az ilyen tranzakciókkal országa a „megszállást” támogatja.

„Finnország azt az üzenetet küldi, hogy nincs következménye ötven év illegális megszállásnak és a nemzetközi jogok megsértésének” – jelentette ki a baloldali politikusnő.

A gázai határkerítés még épülő, továbbfejlesztett változata a közelben élő 70 ezer izraelit fogja védeni a terrortámadásoktól.

A kerítés ugyanis úgy lesz kialakítva, hogy nem csak a föld felett, hanem a föld alatt is húzódik. Erre az elmúlt időben megszaporodott terroralagutak miatt van szükség.

34 éves klímaharcos Finnország új női miniszterelnöke

Sanna Marin kabinetjében 18-ból 12-en lesznek nők.