34 éves klímaharcos Finnország új női miniszterelnöke

Sanna Marin kabinetjében 18-ból 12-en lesznek nők. 

A finn szociáldemokrata kormánypárt a hétvégén megszavazta, hogy Sanna Marin korábbi közlekedési miniszter lesz az ország új miniszterelnöke – számolt be az AP.

Marint négy évvel ezelőtt választották meg a finn parlamentbe, és június óta töltötte be a közlekedési miniszteri tisztséget. Antti Ritte távozását követően ő lesz Finnország valaha volt legfiatalabb kormányfője. Európában már volt nála fiatalabb miniszterelnök: Sebastian Kurz 31 évesen lett Ausztria vezetője.

Sanna Marin. Fotó: Instagram.

Marin új generációs politikus, népszerű Instagram oldallal és modern háttérsztorival. A nőt ugyanis szingli, meleg anya nevelte és Marin bevallása szerint kiközösítették őt, mikor anyjának barátnője volt.

A szociáldemokraták áprilisban alakítottak kormányt Antti Ritte vezetésével, akinek azonban nemrég le kellett mondania a postai dolgozók sztrájkja miatt.

Sanna Marin progresszív programjában kiemelt helyet foglal el a klímapolitika, a fiatalok megszólítása és az erős szociális rendszer megőrzése.

Finnországban három másik pártvezető is a harmincas évei elején jár. A kormánykoalíció Centrum pártjának elnöke, a 32 éves Katri Kulmuni lesz az ország új pénzügyminisztere.

Rendszeresen érik antiszemita támadások Izrael finnországi nagykövetségét

Az elmúlt másfél év során legalább 15 alkalommal vették célba vandálok a zsidó állam finnországi képviseletét, a hatóságok mégis passzívak.