London polgármestere nagy támogatást ígért az auschwitzi emlékközpontnak

Sadiq Khan, London polgármestere a 300 ezer fontos támogatásról szóló döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, „segítenünk kell, hogy a holokauszt rémtetteinek emléke ne merüljön feledésbe.” A polgármester e hónapban meglátogatja a volt haláltábort, ahol részt vesz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen – számol be a Jewish Chronicle.

Az emlékközpontot működtető alapítvány, amelyhez a támogatás érkezik, az auschwitzi haláltábor infrastruktúráját és az áldozatok személyes tárgyait őrzi és mutatja be.

Az Egyesült Királyságból évente mintegy 300 ezer látogató, köztük számos diák is érkezik, ezzel az angolok adják az emlékhely legtöbb külföldi látogatóját.

Khan nyilatkozatában kifejtette, hogy „a holokauszt az emberi történelem egyik legsötétebb fejezete, soha nem szabad elfelejtenünk, mi is történt.”

„Az évek múltával egyre fogyatkoznak a túlélők, akik első kézből tudják elmesélni a velük történteket. Ezért most, amikor az antiszemitizmus ismét erősödik, különösen fontos jelentőséggel bír az emlékek megőrzése”

– mondta Sadiq Khan, majd hozzátette, hogy „nagyon megtisztelő, hogy meghívtak a haláltábor felszabadításának 75. évfordulója kapcsán tartandó megemlékezésre, ahol képviselhetem Londont és együtt állhatok az áldozatok, illetve más városok és országok képviselői mellett, azoknak emlékéért, akiket elpusztítottak a holokausztban”.

Az Auschwitz-Birkenau Alapítvány elnöke, Piotr Cywiński üdvözölte a londoni főpolgármester bejelentését, mellyel „csatlakozott az emlékhely fenntartását támogató nemzetközi közösséghez.”

Putyin miatt bojkottálja a lengyel elnök az izraeli Auschwitz-megemlékezést

Andrzej Duda nemcsak a lengyel-orosz vita, de a hűvös lengyel-izraeli diplomáciai kapcsolatok miatt sem utazik Jeruzsálembe.