Közel kétszázezer holokauszt-túlélő lakik Izraelben

Tizenkét nappal a január 27-ei nemzetközi Holokauszt Emléknap előtt, amely az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75 évfordulója, Izrael statisztikai adatokat közölt a holokauszt-túlélőkről. Összesen 192 ezer embert ismernek el hivatalosan túlélőnek – írja a The Times of Israel.

A túlélők támogatását biztosító izraeli Pénzügyminisztérium adatai szerint 59 ezer ember él jelenleg Izraelben, aki megjárta a haláltáborokat, gettókat, vagy bujkálnia kellett az üldöztetések elől.

A tavalyi emléknap óta 7 százalékkal csökkent a létszámuk, 14 800-an elhunytak.

A túlélők kétharmada, 64 százaléka Európában született, közülük 36 százalék volt szovjet utódállamban, 18 százalék Romániában és 6 százalék Lengyelországban – írja a lap, az Izraelben élő magyar túlélők számát nem említve.

Holokauszt-tudatlanság Amerikában

A millenniumi generáció kétharmada nem tudja, mi az hogy Auschwitz.

A közlemény kitér az arab vagy muszlim országokból elüldözött zsidókra is a második világháború idején.

Az elismert túlélők 18 százaléka Algériából és Marokkóból származik, akiket üldöztek a náci kollaboráns francia Vichy-kormány uralma alatt.

További 11 százalékuk pedig Irakból menekült, az 1941 júniusában történt Farhoud-pogrom után. Brit ellenes iraki lázadók, bár a britek legyőzték a Hitler-barát iraki miniszterelnök, Rashid Ali csapatait, a hatalmi vákuumban bagdadi zsidókra támadtak, 180 embert megölve, 900 otthont feldúlva Sávuót idején. Ezt az eseményt is a holokauszt részének tekintik.

Izrael állam tavaly 4 milliárd sékelt (344 milliárd forint) költött a holokauszt-túlélők támogatására, ebből félmillió sékel az otthoni ápolásukra jutott, másik majdnem félmilló pedig a gyógyszereikre. Egy főre vetítve, forintban számolva az éves kiadás 1,8 millió forint körül volt az adatok alapján.