Börtönbe menne Bar Refaeli anyja

A szupermodell és családja adócsalás miatt olyan jogi alkura készül, amelynek fejében Refaeli megúszná a komolyabb felelősségre vonást, cserébe édesanyja börtönbe vonulna.

Több izraeli lap is közölte a 13-as csatorna minapi értesülését: alkufolyamatban vannak az ismert modell jogi képviselői az izraeli hatóságokkal azért, hogy minél kevésbé maradandó presztízsveszteséggel záruljon Bar Refaeli igencsak kellemetlen adóügyi kálváriája.

Bar Refaelit és családját egy több mint 10 évre visszanyúló mulasztás miatt adókerüléssel és pénzmosással is vádolják. Adószakértők szerint több mint 30 millió sékelnyi (közel 8 millió euró) pénzt tartottak maguknál jogtalanul. Ezért kell most bűnhődniük.

A Haaretz beszámolója szerint a család olyan kompromisszummal próbálkozik, amelynek értelmében a modell édesanyja akár másfél éves börtön is vállalna azért, hogy lányát megóvja a súlyosabb retorziótól. Refaelire a pénzbírság mellett közösségi munkavégzés várhat.

Arról nincsenek még információk, hogy a hatóságok miképp állnak a család felvetéséhez, jelenleg vizsgálják az alku tárgyát. A lap szerint hivatalos vádemelést még nem nyújtottak be. A sztár ügyvédjei mindent megtesznek azért, hogy minél kisebb kárt okozzanak ismert ügyfelüknek.

Bar Refaeli és önfeláldozó édesanyja – Fotó: The Times of Israel

Az adóhatóság szerint a modell elhallgatta a 2009-2010-es évet illető keresetét, és családja — különösen édesanyja segítségével, aki ügynöke, vagyis pénzének gondozója is volt — közreműködésével megtévesztette a hatóságot azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol is tartózkodott a kérdéses időszakban.

Refaeli és ügyvédi csapata szerint a nő akkori szerelménél, Leonardo DiCaprionál Amerikában töltötte az év nagy részét. Ezzel nem volt érvényes rá az izraeli adófizetési kötelezettség — érvelt korábban a védelem.

Ezzel szemben a vádhatóság azt állapította meg, hogy a modell folyamatosan ingázott, és két tel-avivi luxuslakásban is életvitelszerűen tartózkodott, sőt, kifejezetten adóelkerülés céljából külföldi bankszámlákra is folyósíttatta juttatásait.

Több millió dolláros csalással vádolják Bar Refaelit

A gyönyörű izraeli modell ügyében a hatóságok szándékos félrevezetése is felmerült.