Több millió dolláros csalással vádolják Bar Refaelit

Több milliós csalással vádolják Bar Refaelit, a zsidó állam egyik legismertebb modellnőjét, egyben a hamarosan kezdődő Eurovíziós dalfesztivál egyik reklámarcát.

A Times of Israel cikke szerint hétfőn került nyilvánosságra az a múltheti bírósági döntés, amelynek értelmében a szupermodellnek 4,5 millió dolláros (1,3 milliárd forintnyi) adóhátralékot kell befizetnie, elsősorban azért, mert mulasztást követett el jövedelmének bevallásakor. A hatóságok feltételezik, hogy Refaeli direkt akarta megtéveszteni őket.

A hosszú ideje tartó vizsgálat szerint elsősorban a 2009-2010-es években történtek adnak alapot arra, hogy Izrael egyik legnépszerűbb celebjét most kellemetlen helyzetbe hozzák.

A cikk emlékeztet, hogy Refaeli az egyik reklámarca és hivatalos házgazdája is a hamarosan kezdődő világhírű  kulturális rendezvénynek, az ebben az évben Izraelben rendezett Eurovíziós dalfesztiválnak.

(MTI/EPA/Uwe Anspach)

Az adóhatóság szakvéleménye szerint a modell elhallgatta, de legalább is nem volt precíz a 2009-2010-es évet illető keresetével, megtévesztve a hatóságot azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol is tartózkodott a kérdéses időszakban.

Refaeli és ügyvédi csapata szerint a nő akkori szerelménél, Leonardo DiCaprionál Amerikában töltötte az év nagy részét, mert kapcsolatuk természete ezt kívánta. Ezzel nem volt érvényes rá az izraeli adófizetési kötelezettség — érvelt a védelem.

Ezzel szemben a vádhatóság azt állapította meg, hogy az izraeli hölgy folyamatosan ingázott, és két tel-avivi luxuslakásban is életvitelszerűen tartózkodott.

Az adóhivatal azzal is vádolja Refaelit, hogy a népszerű és sokat foglalkoztatott modell kifejezetten adóelkerülés végett külföldi bankszámlákra is folyósíttatta juttatásait.

Most a modell ügyvédei fellebeztek az ítélet ellen. Mindenbizonnyal DiCaprio jogi csapata is készen áll az esetleges fejlemények alakulására. Izrael azonban most még inkább csak a dalfesztivál okán aggódhat megtépázott hírnevű csillagjának tündöklése és esetleges elhomályosodása miatt.