Berlini iszlamisták gyászolták Szulejmánit

A német főváros egyik síita mecsete szervezte a megmozdulást, amelyen hős mártírként emlékeztek meg az Amerika által likvidált iráni terroristavezérről.

Berlin Neukölln városrészében mintegy százan vettek részt azon a gyászünnepségen, amelyet az Imam Riza Iszlám Központ nevű mecset szervezett az amerikaiak által egy hete likvidált Kaszim Szulejmáni iráni tábornok, a Forradalmi Gárda Kudsz-brigádjának parancsnoka emlékére.

Német lapjelentések szerint a résztvevők főként a Hezbollah síita terrorszervezet és az iráni rezsim támogatói voltak. A török síiták által vezetett, a németországi Hezbollah egyik bázisának számító, antiszemita propagandát is terjesztő Imam Riza mecset azon a címen szólított fel a megmozdulásra, hogy gyászszertartást tartanak „a hősi mártírok, Kaszim Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz” számára.

Donald Trump azután rendelte el a légicsapást Szulejmániék ellen, hogy megtudta, Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

A berlini iszlamista megmozduláson ugyanakkor ellentüntetők is megjelentek: ők ötvenen voltak, és Izrael-párti, valamint terrorellenes transzparensekkel vonultak ki. Beszédeikben az iszlamizmus és az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztettek, és emberi jogokat követeltek az iráni nép számára. A két tüntetés szétválasztását 150 rendőr felügyelte.

Németországban élő iráni ellenzékiek előtte élesen bírálták, hogy a német hatóságok egyáltalán engedélyezték a síita gyászünnepséget. „Az iráni rezsim propagandagépezete nagyon hatékonyan működik külföldön” – közölte például Hamid Nowzari. A berlini rendőrség azonban kijelentette, hogy önmagában gyászünnepséget tartani még nem bűncselekmény.

A Bundestag betiltatná a Hezbollah németországi tevékenységét

A német parlament nagy többséggel fogadta el azt a nem kötelező érvényű határozatot, amely arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységét.