A TEV szerint felül kellene vizsgálni Siklósi Beatrix kinevezését

A Tett és Védelem Alapítvány levélben kérte fel Budai Lászlót, dr. Hankiss Ágnest, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt, mint az MTVA felett kezelői jogokat gyakorló Médiatanács tagjait, hogy a Mucsányi Mariannát váltó Siklósi Beatrix Kossuth rádióban történő elnöki kinevezését vizsgálják felül a korábban napvilágot látott szélsőséges kijelentései és tevékenysége okán.

A TEV közleménye szerint ilyen fontos pozícióba csakis olyan személyt lehet kinevezni, akinek korábbi tevékenysége nem a megosztást és a kirekesztést képviseli, hanem az egységet és a toleranciát, mivel a közmédia szerepe a nemzeti egység megteremtése és képviselete.

Mint emlékezetes, Siklósit még 2014-ben a történelmi egyházak nyomására kellett visszahívni az állami tévé vallási műsorainak éléről, miután rendszeresen antiszemita posztokat, rasszista vicceket, és kurucinfós írásokat osztott meg a Facebookon. 2018-ban őt nevezték ki az M5 kulturális csatorna élére, ahol az utóbbi években még olyan műsorok is adásba kerülhettek, melyben pl. olyasmiről beszéltek a stúdióban, hogy a Waffen SS Budapesten harcoló katonái is megérdemlik a hősi jelzőt.

A TEV szerint Siklósi korábbi megnyilatkozásai nem felelnek meg a szakmai és etikai alapelveknek, ezért alkalmatlan arra, hogy a Kossuth Rádió csatornaigazgatója legyen. Ezért a TEV, mint az antiszemitizmus elleni fellépés magyarországi szervezete, arra kéri az MTVA vezérigazgatóját és a felette kezelői jogokat gyakorló Mádiatanácsot, hogy vizsgálja felül Siklósi kinevezését.

A Tev közleménye kapcsán megkerestük Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, az alapítvány kezdeményezőjét, aki elmondta:

Ha valósak Siklósi Beatrix korábbi antiszemita és rasszista megnyilvánulásaival kapcsolatos sajtóhírek, akkor minden kétséget kizáróan elfogadhatatlan, hogy a közrádiót vezesse. Ezt a kérdést csak a Médiatanács, vagy a nyilvánosság eszközét felhasználva maga Siklósi tudja tisztázni.

Hozzátette:

A biblikus alapú etika arra kötelez, hogy az aki káros kirekesztő nézeteket vallott vagy terjesztett, úgy tudja jóvátenni korábbi tetteit, ha ugyancsak a nyilvánosság előtt tisztázza magát és fellép az ellen az ideológia ellen, amellyel korábban maga is más embereknek ártott.