Meglepő, kivel keveredett kommentháborúba az Auschwitz Múzeum

A lengyel múzeum azt javasolta Twitter-követőinek, hogy ne olvassák A csíkos pizsamás fiú történetét.

A csíkos pizsamás fiú című mű szerzőjével keveredett kisebb kommentháborúba az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum Twitteren, miután az ír szerző szóvá tette, hogy több könyvet adtak ki mostanában a holokauszt témájában hasonló címmel – példaként említve Az auschwitzi szabotőr, Az auschwitzi úrnő, és Az auschwitzi könyvtáros című műveket.

„Nem tudok változtatni rajta, de úgy érzem, hogy a kiadók és szerzők folyamatosan ugyanannak a három szónak és egy főnévnek a használatával teremtenek olyan műfajt, amit jól el lehet adni, noha a valóságban ezeknek a tárgyát és címét több gondolattal és nagyobb megfontoltsággal kellene megalkotni” – írta vasárnap John Boyne a The Jewish Chronicle szerint.

Válaszul az Auschwitz Múzeum azt írta, megértik Boyne aggodalmait, és tény, hogy az elmúlt időben pontatlan művek jelentek meg a témában – például Az auschwitzi tetováló. Ezen túlmenően az intézmény azt javasolta követőinek, hogy az ír szerző 2006-os írását is „kerüljék”.

„Megértjük az aggodalmakat, és már kapcsolatba is léptünk néhány könyvkiadóval, amiknek szóvá tettük a pontatlanságokat. Mindenesetre «A csíkos pizsamás fiút» el kellene kerülnie mindenkinek, aki a holokauszt történetét tanulmányozza vagy tanítja” – írta oldalán a lengyel múzeum, amely egy olyan cikket is megosztott, ami kritikákat fogalmaz meg a műről.

A történet egy kilencéves kisfiúról szól, akinek édesapja egy náci haláltábor vezetője, s ezért a család a tábor mellé költözik. A magányos Bruno egyszer csak felfedező útra indul a hosszú és magas kerítés mentén és barátságot köt egy zsidó fiúval. A történetet 2008-ban filmvászonra vitték. Az írás szerint a könyv túl egyoldalúnak mutatja be a zsidó áldozatokat, passzívnak és „engedékenynek”.

Auschwitz Memorial on Twitter: „We understand those concerns, and we already addressed inaccuracies in some books published. However, „The Boy in the Striped Pyjamas” should be avoided by anyone who studies or teaches about the history of the Holocaust. https://t.co/dVJ9kf9dtz / Twitter”

We understand those concerns, and we already addressed inaccuracies in some books published. However, „The Boy in the Striped Pyjamas” should be avoided by anyone who studies or teaches about the history of the Holocaust. https://t.co/dVJ9kf9dtz

Válaszában Boyne azt írta, a múzeumnak jogában áll bizonyos könyvek elolvasására bátorítani, de a belinkelt cikket nem olvasta el, mert tévedéseket tartalmazott.

„Érdemes megjegyezni, hogy a mellékelt cikk első bekezdése 3 ténybeli pontatlanságot tartalmaz mindössze 57 szóban. Ezért nem is olvastam tovább” – írta Boyle, aki a The Guardiannak nyilatkozva hangsúlyozta: műve fiktív történetre épül, ezért szerinte tárgyi tévedések nem is szerepelhetnek benne, legfeljebb anakronizmus (azaz korhoz nem illő vonások) nyomait lehet fellelni.

Rekordlátogatottság az Auschwitz Múzeumban

2019-ben 2 millió 320 ezren zarándokoltak az emlékhelyre.