Feldúltak egy zsidótemetőt Libanonban

Szidónban útépítés közben rombolták le az ország három zsidótemetőjének egyikét – közölte a terület gondozója.

A dél-libanoni temető szélén három helyen is károkat okoztak az út kiszélesítésével – olvasható a zsido.com-on a Times of Israel beszámolója alapján. Az incidensről szóló jelentésből kiderül, hogy az eset még tavaly történt, videó is készült róla. Ezen legalább hét felforgatott, összetört sír látható.

Security Check Required

No Description

A Simon Wiesenthal Központ közleménye szerint a felvételeket egy helyi keresztény, Nagi Geroges Zeidan, a gondnok készítette. Őt egy nyugaton élő zsidó férfi alkalmazza erre a feladatra, akinek a szülei és nagyszülei ebben a temetőben nyugszanak. A névtelenséget kérő illető már 1992-ben is költött a temető fenntartására, beleértve az akkori útépítés okozta károk felszámolását.

Egy 2015-ös felmérés szerint a sírok csaknem öt hektáron vannak szétszóródva, a legrégebbi azonosított sír 1853-ból származik, egy 12 éves lányt temettek el benne. 1982-ben az izraeli hadsereg tette rendbe a temetőt, amikor a libanoni háborúban elfoglalta a környéket, ám miután kivonultak a helyeik feldúlták, megrongálták.

A Simon Wiesenthal Központ levélben sürgette az UNESCO-t, hogy lépjen fel a temető elpusztítása ellen. Libanonban 1947 előtt nagyjából 15 ezer zsidó élt, jelenleg legfeljebb húszan lehetnek.

Sírgyalázás – kiket zavartak a zsidó temetők Szlovákiában?

A vandálok magatartására nagy hatással lehet majd a februári választások kimenetele – mondták lapunknak szlovákiai zsidó vezetők.