Feldúltak egy zsidótemetőt Libanonban

Szidónban útépítés közben rombolták le az ország három zsidótemetőjének egyikét – közölte a terület gondozója.

A dél-libanoni temető szélén három helyen is károkat okoztak az út kiszélesítésével – olvasható a zsido.com-on a Times of Israel beszámolója alapján. Az incidensről szóló jelentésből kiderül, hogy az eset még tavaly történt, videó is készült róla. Ezen legalább hét felforgatott, összetört sír látható.

A Simon Wiesenthal Központ közleménye szerint a felvételeket egy helyi keresztény, Nagi Geroges Zeidan, a gondnok készítette. Őt egy nyugaton élő zsidó férfi alkalmazza erre a feladatra, akinek a szülei és nagyszülei ebben a temetőben nyugszanak. A névtelenséget kérő illető már 1992-ben is költött a temető fenntartására, beleértve az akkori útépítés okozta károk felszámolását.

Egy 2015-ös felmérés szerint a sírok csaknem öt hektáron vannak szétszóródva, a legrégebbi azonosított sír 1853-ból származik, egy 12 éves lányt temettek el benne. 1982-ben az izraeli hadsereg tette rendbe a temetőt, amikor a libanoni háborúban elfoglalta a környéket, ám miután kivonultak a helyeik feldúlták, megrongálták.

A Simon Wiesenthal Központ levélben sürgette az UNESCO-t, hogy lépjen fel a temető elpusztítása ellen. Libanonban 1947 előtt nagyjából 15 ezer zsidó élt, jelenleg legfeljebb húszan lehetnek.

Sírgyalázás – kiket zavartak a zsidó temetők Szlovákiában?

A vandálok magatartására nagy hatással lehet majd a februári választások kimenetele – mondták lapunknak szlovákiai zsidó vezetők.