Újból megerősödhet az Iszlám Állam

A külföldi csapatok Irakból történő kivonása következtében újból megerősödhet az Iszlám Állam – jelentette ki a Migrációkutató Intézet igazgatója vasárnap este az M1 aktuális csatornán az MTI szerint.

Dezső Tamás erről azzal összefüggésben beszélt, hogy az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot.

A parlament rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott csapással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

Az amerikai vezetésű koalíció vasárnap felfüggesztette terrorellenes műveleteinek túlnyomó részét Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson az Iránnal kibontakozó feszültség közepette.

Dezső Tamás értékelése szerint a hadműveletek felfüggesztése miatt „új erőre kaphatnak” az Iszlám Állam szunnita dzsihadistái, és ez a síita világnak, milíciáknak és Iránnak is fenyegetést jelenthet. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Kászim Szulejmáni lelövése a síitákban is megerősítette a közösségtudatot.

Iraknak elege van az amerikai katonákból

A miniszterelnök szerint ez a döntés Irak számára elvi és gyakorlati vonatkozásban is a legjobb.