Összehozta a magyar zsidó vezetőket Izrael új nagykövete

A Neokohn munkatársa

Közösen emlékeztek a magyar zsidó vallási szervezetek vezetői hétfő reggel Budapesten Izrael új nagykövetének első nyilvános rendezvényén.

„A két ország remek kapcsolatainak fenntartása mellett arra is törekedni fogok, hogy a már meglévő gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatok még széleskörűbbek legyenek”

— mondta a Neokohnnak villáminterjújában Izrael három napja kinevezett budapesti nagykövete a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél megtartott rendezvényen.

Yacov Hadas-Handelsman, akitől Áder János köztársasági elnök múlt pénteken vette át a megbízólevelét, nagy várakozások közepette hétfő délelőtt találkozhatott a hazai zsidóság prominenseivel, első alkalommal közösen.

Átadta megbízólevelét Izrael Állam új, magyarországi nagykövete

A nagykövet a találkozót követően koszorút helyezett el az Ismeretlen Katona sírjánál, a Hősök terén.

A diplomata, aki Berlin után most Budapesten folytatja tevékenységét, hanuka alkalmával már találkozott egy-egy zsidó szervezet képviselőjével (lásd itt és itt), akkor azonban külön-külön vett részt a közösségek ünnepségein.

A Dunaparton, ragyogó napsütésben zajló esemény méltóságteljesen zajlott. A külföldi turistáktól hemzsegő népszerű zarándokhelyen fokozott, de nem feltűnő biztonsági intézkedések közepette gyertyagyújtással tisztelegtek az egybegyűltek.

A hazai zsidóság vallási közösségeinek szinte minden vezetője megjelent, számos külföldi diplomatával együtt. 

A program két rabbi — Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke — imájával ért hivatalosan véget. Természetesen az ismerkedés és a diplomáciai szokás szerinti első hivatalos találkozó lehetőséget adott arra is, hogy az egybegyűltek személyesen is köszönthessék az izraeli diplomatát.

Yacov Hadas-Handelsman készséggel állt szóba lapunkkal is, zsidó sajtótermékek közül alighanem elsőként. Arra a felvetésre, hogy nem mondható rossz kezdésnek az, hogy szinte az egész hazai zsidóság megjelent a tiszteletére, azt mondta:

„Ez egy jó kezdés, remélem, ilyen lesz a folytatás is. Ez a sorsunk, a közös hitünk. Azért jöttünk ma ide, hogy a 75 évvel ezelőtt itt meggyilkolt testvéreink emléke előtt adózzunk”.

Azzal kapcsolatban, hogy mit gondol legnagyobb kihívásnak az előtte álló magyarországi feladatokkal kapcsolatban, a nagykövet azt mondta, továbbra is a két ország közötti kiváló kapcsolatokat akarja tovább erősíteni. Hozzátette:

„Tudom, hogy Magyarországon kiváló programozók és a start up vállalkozók vannak. Izrael nagyon kiváncsi rájuk, és szeretnénk, ha még szorosabbak lehetnének ezen a téren az együttműködéseink”.

Mielőtt Hadas-Handelsman az izraeli kormány környezetvédelmi és klímaváltozás-ügyi különmegbízottjaként teljesített volna szolgálatot Izraelben, legutolsó külföldi állomásán, Berlinben volt nagykövet. Ott napi szinten kapott gyűlölködő, antiszemita tartalmú — nem ritkán fenyegető — leveleket.

Most abban az országban kezdi el misszióját, amelyben Európa egyik legnagyobb zsidó közössége él, és minden jelenlegi statisztika szerint ez az egyik legbiztonságosabb környezet a zsidóság számára a kontinensen. Ezzel kapcsolatban a nagykövet azt mondta a Neokohnnak:

„Itt békésnek tűnik a helyzet, remélem, így is marad. De a világban sajálatosan módon növekszik az antiszemitizmus. Muszáj hangsúlyoznom, hogy bár elsőre úgy tűnik, hogy ez csak a zsidók problémája, emlékeztetni kell mindenkit, hogy a jelenség az egész társadalom számára veszélyes”.

Angol nyelvű interjúnk itt tekinthető meg: