Kétmillió euróból újult meg a pristinai zsidó temető

Burkolt sétányt és közvilágítást kapott uniós pénzből a koszovói főváros zsidó temetője, amely már nagyon elhanyagolt állapotban volt – írja a zsido.com.

A koszovói főváros zsidó temetője egy 18 vallási és kulturális helyszínt magában foglaló projekt részeként lett helyrehozva, amire 2 millió eurót szántak.

Az Európai Unió programja a közösségek közötti párbeszédet hivatott előmozdítani az örökségvédelmen keresztül. A katolikus mellett található zsidó temetőben július végén indult meg a munka és októberben fejeződött be – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A felújítás érintette a XIX. században megnyitott „új” temető környezetét is, burkolt sétány épült ki, ami közvilágítást kapott, így könnyebben bejárható a terület. Információs táblákat és padok helyeztek el, fákat is ültettek. A pristinai zsidó temető nagyon elhanyagolt állapotban volt az utóbbi időben, 2017-ben zsidó önkéntesek tisztították meg.

fotó: jewish-heritage-europe.eu

A másik, a „régi” zsidó temető is romos állapotban volt, azt 2011 nyarán a helyi amerikai egyetem hallgatói tették rendbe — írja a zsido.com.

Újabb zsidó temetőt rongáltak meg Szlovákiában

Húsznál is több sírkövet találtak megrongálva a rajeci zsidó temetőben.