Újabb zsidó temetőt rongáltak meg Szlovákiában

Egy héten belül második alkalommal történt ilyen eset északi szomszédunknál.

Húsznál is több sírkövet találtak megrongálva a rajeci zsidó temetőben — közölte csütörtökön a Jewish Telegraphic Agency, arra is emlékeztetve, hogy ezen a héten második alkalommal történt hasonló eset Szlovákiában.

Eddigi feltételezések szerint december közepén történhetett az emlékhely meggyalázása, a rendőrség vandalizmus miatt nyomozásba kezdett.

December 16-án Námesztóban is hasonló történt, amikor a lengyel határhoz közel eső városban 60 sírkövet rongáltak meg. Egyelőre nem találtak összefüggésre utaló jeleket a két eset között.

Vandál pusztítás egy szlovákiai zsidó temetőben

Námesztó temetőjében hétfőn ismeretlen tettesek legkevesebb 59 sírkövet ledöntöttek és összetörtek.

A történteket a Zsidó Világkongresszus is elítélte, a szervezet közleménye szerint Szlovákiában mindeddig alacsony volt az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Közép- és Kelet-Európában a használaton kívül álló zsidó temetők gyakran azért esnek támadások áldozatává, mert könnyen válhatnak részegek és drogosok célpontjaivá a külvárosi területeken. Az elkövetett rongálásokat gyakran nem is antiszemita gyűlöletcselekményekként kezelik.

Over 20 Jewish gravestones damaged again in Slovakia

This month authorities discovered nearly two dozen gravestones vandalized at a remote Jewish cemetery in Rajec, Slovakia. The incident comes shortly after a …