Jön az új osztrák kormány, megy a fejkendő

Sebastian Kurz szerint a muszlim lányok számára 14 éves korig kiterjesztik majd a fejkendő-viselési tilalmat, hogy ezáltal is egyenlő esélyekkel vehessenek részt az oktatásban.

„Néhány nap múlva stabil és cselekvőképes kormánya lesz Ausztriának” — jelentette ki az MTI szerint Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, miután Werner Koglerrel, a Zöldek listavezetőjével közösen csütörtök délután bemutatták a 300 oldalas kormányprogramot. Az első, az ÖVP és a Zöldek alkotta kormánynak tíz néppárti és három, a Zöldek által delegált minisztere lesz.

„Olyan kormányra van szükség, amelyik képes arra, hogy erősítse az ország pozícióját” — mondta Kurz.

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi kihívások korát éljük, példaként említette a Nyugat-és Kelet-Európa közötti feszültséget és a Brexitet. Fontos feladatnak nevezte bevezetőjében az illegális bevándorlás elleni harcot, az osztrákok identitásának megőrzését, a lakosság biztonságának garantálását, valamint a klímaváltozás elleni küzdelmet is.

A kormánykoalíciós tárgyalássorozatról azt mondta: „nem volt egyszerű”, mivel két nagyon eltérő párt programját kellett egyesíteni.

Kurz öt területet emelt ki a kormányprogramból: szerepel benne az adóterhek, köztük a személyi jövedelemadó további csökkentése, a családi adókedvezmény gyermekenként 1.500-ról 1.700 euróra történő emelése. Szívügyének nevezte Kurz a következetes migrációs politikát; a kormányprogramban helyet kapott többek között a külső határok védelme; ezzel együtt csökkenteni kívánják az okokat, melyek arra késztetik az embereket, hogy elhagyják hazájukat, és helyben, hazájukban kívánnak segítséget nyújtani nekik. Ausztriában tervek szerint központokat hoznak majd létre azok számára, akik nem kaptak menedékjogot, és el kell hagyniuk Ausztriát, és a védelmi őrizetet is bevezetik majd.

Kiemelt szerepet kap a kormányprogramban a politikai iszlám elleni harc is. A muszlim lányok számára 14 éves korig kiterjesztik majd a fejkendő-viselési tilalmat, hogy ezáltal is egyenlő esélyekkel vegyenek részt az oktatásban.

A biztonság is hangsúlyos helyet kapott a programban, ennek érdekében növelik majd a rendőrség létszámát, és fontos feladatnak nevezte Kurz a szövetségi hadsereg alkalmasságának növelését is.

Az oktatás feladata lesz a német nyelvoktatás a migrációs hátterű diákok számára, de digitális osztálytermeket is létrehoznak majd. A Zöldek által kezdeményezett klímaváltozás elleni harc hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban, amely előirányozza, hogy

Ausztriának 2040-ig karbonsemlegessé kell válnia.

Az első ilyen koalíciós kormányba a néppárt tíz minisztert és egy államtitkárt, míg a Zöldek három minisztert és egy államtitkárt delegált. Sebastian Kurz (ÖVP) leendő kancellár és Werner Kogler (Zöldek) leendő alkancellár mellett így 13 miniszter és két államtitkár lesz tagja lesz az új kabinetnek; Kogler a sport-, közéleti, művészeti és kulturális miniszteri pozíciót is betölti majd.

A korábbi osztrák kormányokhoz képest rekordot dönt a nők aránya; a 17 fős kormányban kilencen képviselik a női nemet (53 százalék).

Az ÖVP kormánytagjai közül többen már korábban is részt vettek kormányzati munkában; így Sebastian Kurz másodszor lesz Ausztria kancellárja. Alexander Schallenberg (ÖVP) az egyetlen olyan miniszter, aki a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány munkájában is részt vett; ő továbbra is külügyminiszter marad. Először tölti be nő a védelmi miniszteri posztot; Klaudia Tannernek (ÖVP) a szövetségi hadsereg finanszírozási gondjait és felszerelésbeli hiányosságait kell majd orvosolnia többek között.

Netanjahu „Izrael nagy barátjának” nevezte az osztrák exkancellárt

A találkozó egyik fő témája a migráció volt.

A belügyminiszteri tárcát Karl Nehammer (ÖVP) kapta, aki 2018 óta egyben pártja főtitkára is; a pénzügyminiszter pedig Gernot Blümel (ÖVP) lesz, aki a 2019 májusáig működő néppárti-szabadságpárti kormány kancelláriaminisztere volt. A Zöldek által delegált négy miniszter közül a a környezetvédelemért, infrastruktúráért és közlekedésért felelős tárcát Leonore Gewessler kapta. Igazságügyi miniszter pedig a migrációs hátterű Alma Zadic lesz, aki szüleivel tíz éves korában Bosznia-Hercegovinából menekült Ausztriába.