Gázából érkezett ápolókat képeznek Izraelben

Öt gázai és tizenegy ciszjordániai ápoló vett részt ezen a héten egy négynapos továbbképzésen, amelyet izraeli orvosok tartottak az Orvosok az Emberei Jogokért és az Orvosi Szimulációs Központ szervezésében a Tel Hasomer-i Sheba Egészségügyi Központban – írja a The Jerusalem Post.

„Nem tudtam elképzelni, hogy ez az ország milyen lehet és hogyan működik. Ez más, mint ahogy gondoltam, az emberek nagyon kedvesek, zsidók és palesztinok együtt dolgoznak, és ez csökkenti a szakadékot köztünk”

— mondta Akram Abu Salah, az egyik palesztin ápoló a Gázai övezetből.

Bár az együttműködésen alapuló képzés csaknem egy évtizede működik, ez az első alkalom, hogy ápolókat is oktatnak. Korábban orvosoknak és mentősofőröknek tartottak képzéseket.

A résztvevők a legújabb gyakorlatokat tanulják meg, főleg a sürgősségi helyzetekben szükséges tudásra fókuszálva. Megtanulják például a vérzéscsillapítás, az intubálás, és mellkasi folyadék eltávolításának legjobb innovatív technikáit. Egy napig pedig a szív- és érrendszeri betegek támogatásáról tanultak.

Naponta reggel fél 9-től délután 5 óráig volta a képzések, este izraeli kollégáikkal találkozhattak, majd aludtak a szállásukon Ramat Ganban. A képző kórház szóvivője azt mondta, az öt gázai ápoló közül négy még soha életében nem hagyta el az övezetet.

A vendégeket elsősorban Izrael szépsége nyűgözte le, valamint a képzőközpont mérete és profizmusa – írja a lap.

Farid Mustafa Nabluszból és Akram Abu Salah Gázából a Sheba Medical Centerben fotó: MARC ISRAEL SELLEM

Az izraeli Orvosi Szimulációs Központot 2001-ben alapították, hogy az egész országban új módszereket honosítson meg az egészségügyi ellátásban és oktatásban. A 2400 négyzetméteres központ egy virtuális kórház, ahol az egészségügy minden területével találkoznak a résztvevők. Eddig már 20 ezer szakembert képeztek ki a központban.

„Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem ezen a magas szintű baleseti képzésen. Gázában nagyon sok problémánk van, Izraeltől van mit tanulni”

— mondta Abu Salah.

„A gázai egészségügyi minisztérium küldött, hogy szerezzek tapasztalatokat és azokat vigyem haza”

— magyarázta, hozzátéve, hogy az nem lesz olyan egyszerű, mivel Gázában a kórházakban a legalapvetőbb felszerelések is hiányoznak.