Több, mint 90 ezer ortodox zsidó gyűlt össze New Jersey-ben a Talmud befejezésének ünnepére

Tanulás és imádkozás helyszíne volt tegnap este a New Jersey-ben található MetLife stadion, ahol 90 ezer ortodox zsidó gyűlt össze a Talmud tanulási ciklusának befejezésére. A több, mint 2700 oldalas ősi szöveget napi egy lap tanulásával hét és fél év alatt lehet befejezni – adja hírül a CBS News.

„A Talmud a bibliai törvényeket és azok praktikusságát magyarázza” – ismerteti a Talmudot az egyik résztvevő, Ahron Stein.

A helyszín különösen fontos, hiszen december 10-én ebben a városban egy ámokfutó három emberrel végzett egy kóser szupermarketben.

Most a 13. Talmud tanulási ciklust fejezte be a majd száz évvel ezelőtt indult mozgalomban résztvevő több százezer ember világszerte. Az utóbbi idők zsidó közösségeit ért támadások miatt a rendezvényt övező biztonsági intézkedések kiemelten fontosak voltak. A résztvevők között többen hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a közösség egységet mutasson a megnövekedett számú antiszemita támadások idején.

„Fontos mutatnunk, hogy erősek vagyunk és nem adjuk fel” – mondta az Ahron Steint kísérő Francine. „Persze aggódom a biztonság miatt, de tudom, hogy kiváló a biztonsági szolgálat és meg kell mutassuk a közösség egységében rejlő erőt”.

A New Jersey-i központi eseménnyel párhuzamosan a világ számos pontján tartanak hasonló ünnepségeket.

Zsidókat gyilkoltak Jersey Cityben

Súlyos tűzharc rázta meg kedd este New Yorkhoz közeli város zsidó közösségét.