Milliárdos gázüzletre készül Izrael

gas

Benjamin Netanjahu csütörtökön Görögországba utazott, hogy aláírjon egy új gázvezetékről szóló szerződést.

A 2000 kilométer hosszú új vezeték akár 12 milliárd köbméter gázt is képes lesz Európába szállítani – számolt be a The Times of Israel.

Az izraeli miniszterelnök a reptéren azt nyilatkozta, hogy az üzlet több száz milliárdot hozhat a konyhára. Netanjahu hozzátette, hogy a gázkitermelés energia hatalommá teheti Izraelt a régióban.

Az EastMed vezetékről szóló megegyezést csütörtök este fogják aláírni Athénban Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök valamint Kyriakosz Mitszotakisz új görög miniszterelnök jelenlétében.

A PBS videója az izraeli gázmezőkről:

Preview clip: Israel develops offshore natural gas reserves

Premiering 9/7 on NewsHour Weekend: Israel’s recent discovery of huge offshore natural gas reserves could mean a profound transformation for Israel’s economy…

Törökország Észak-Ciprusra hivatkozva követeli a részét a természeti kincsben, azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el Ankara jogát a területhez.

A török kormány Líbiával szövetkezve próbálja kiterjeszteni uralmát a Földközi-tenger keleti részére. A két ország egy szerződésre készül, amely tengeri határt is húzna a két ország közé. Görögország felháborodott a megegyezésen és kiutasította a líbiai nagykövetet, mivel a határ nem venné figyelembe Kréta szigetét.