Antiszemita fenyegetést kapott a világhírű zongoraművész

Igor Levit még novemberben kapott egy emailt, amelyben azt írják: megölik, ha fellép Németországban. 

Antiszemita fenyegetés miatt fordult a rendőrséghez Igor Levit – írja a Spiegel Online. A zsidó származású világhírű orosz zongoraművész elmondta: egy novemberben kapott emailban azt ígérték, gyilkos támadást követnek el ellene, ha fel mer lépni egy délnémet városban.

A Németországban élő Levit szóvivője szerint a művész ennek dacára megtartotta koncertjét, éspedig fokozott biztonsági intézkedések mellett. A Tagesspiegel am Sonntag-nak írt cikkében a művész felhívja a figyelmet a németországi rasszizmus, antiszemitizmus, nőellenesség és szélsőjobboldali terror veszélyeire, amit szerinte erősen alábecsülnek.

Igor Levit

A hatóságok Levit szerint túlságosan elfoglaltak, és a feladat nagyságához képest még mindig túl kevesen foglalkoznak ezzel a problémával. Szerinte nem egyes elszigetelt esetekről van szó, hanem módszeres gyűlöletkeltésről.

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke az ügy kapcsán keményebb fellépést sürgetett az antiszemitizmussal szemben. Feljelentéseket kell tenni az antiszemita megnyilvánulások esetén, ez a jobboldali és az iszlamista fenyegetésekre egyaránt vonatkozik – közölte a zöld politikus.

Az 1987-ben Nyizsnij-Novgorodban született Igor Levit korunk egyik legjelentősebb zongoraművésze, családjával 1995-ben költöztek Németországba. Idén decemberben megkapta a Nemzetközi Beethoven-díjat, amivel a Beethoven Akadémia az emberi jogok, a béke, a szabadság, a szegénység felszámolása és a befogadás ügyét támogatja.

Mint írták, Igor Levit rendszeresen humanista szellemben szólal meg, kiáll a kisebbségek kirekesztése ellen és küzd a klímaváltozás ellen.

Nácik ellen mozgósít a német államfő

Frank-Walter Steinmeier karácsonyi üzenetében nem tesz említést a zsidók ellen elkövetett iszlamista incidensekről.