Mégsem vádolja háborús bűnökkel Izraelt a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze?

Fatou Bensouda az izraeli sajtónak tagadta, hogy elfogult lenne a palesztinok felé.

Decemberben nagy visszhangot váltott ki Fatou Bensoudának, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének egyik bejelentése, miszerint arra kérte az szervezetet, hogy vizsgálja meg joghatóságát azokban az ügyekben, amik Izraelt érintik.

Bensouda konkrétan „háborús bűnök” elkövetése miatt kezdeményezett volna vizsgálatot Izraellel szemben.

Most a héber nyelvű Maarivnak adott nyilatkozatában tagadta, hogy elfogult lenne a palesztinok felé, és leszögezte: „mindeddig egyetlen izraeli vagy palesztin ellen nem nyitottak vizsgálatot”.

Továbbá az Arutz7 szerint az ügyésznő azt is igyekezett ezúttal hangsúlyozni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság feladatai közé nem tartoznak azoknak a konfliktusoknak a kivizsgálása, amik országok — és nem magánszemélyek — között történnek. Nem mellesleg, mint elmondta, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme mindaddig, amíg nem bizonyul bűnösnek.

Bensouda kijelentései azért is tekinthetőek egy kissé váratlan fordulat eredményének, mert előző felvetésekor még arra kérte a bíróságot, hogy „indokolatlan késlekedés nélkül” hozzanak döntést a bíróság joghatóságáról, hozzátéve, hogy szerinte amúgy sem szükséges számára felhatalmazás az Izrael-ellenes vizsgálat elindításához, mert azt maga a Palesztin Hatóság kezdeményezte.

Netanjahu: „a büntetőbíróságot politikai fegyverként használják Izrael ellen”

A hágai főügyész szerint háborús bűnöket követnek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben.