Szabad választásokat sürget az EU a palesztinoknál

Angela Merkel állítólag nemrég emlékeztette Abbaszt: ő négyszer nyert választást, mióta a palesztin vezető elfoglalta székét 2005-ben.

Egyre nagyobb nyomást helyez az Európai Unió a ramallah-i vezetésre, hogy újabb törvényhozói és elnöki választásokat tartsanak. A The Times of Israel értesülése szerint nemrég Angela Merkel kancellár is személyesen tett erre vonatkozó megjegyzéseket a Palesztin Hatóság vezetőjének.

Ráadásul egy, az izraeli lapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint gyorsan fogy az európai vezetők türelme a palesztinokkal szemben, akik 2005 és 2006 óta nem tartottak parlamenti, illetve elnöki választásokat.

Azt a Palesztin Hatóság egyik képviselője is megerősítette, hogy ezen a héten az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország képviselői is találkoztak a szervezet miniszterelnökével, Mohammed Shtayyeh-val, akinél (más források szerint) sürgették a választások megtartását.

„Néhány európai felteszi a kérdést: miért fizetünk ennyi pénzt, miközben nem érjük el a kitűzött céljainkat?”

— fogalmazott a lap forrása, aki szerint az EU egyre nagyobb aggodalommal tekint a kétállami megoldáshoz fűződő álmokra és a palesztin intézmények demokratikus átalakulásának illúziójára.

Az EU fizet, Merkel türelme fogytán

Egy palesztin tisztségviselő beszámolója szerint Angela Merkel augusztusban is előhozakodott a témával Berlinben, ahol Mahmúd Abbásszal találkozott.

„Mikor választották meg utoljára?”

— szegezte neki állítólag a kérdést a tárgyaláson. Mikor Abbász felidézte a 2005-ös eredményeket, Merkel azt felelte, hogy őt azóta négyszer is újraválasztották.

Merkel: továbbra is a kétállami megoldásra kell törekedni a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében

A palesztinoknak a „jó élethez” is van joguk, ezért Németország a gazdaság fejlesztését, az intézmények és a civil társadalom megerősítését is segíti.

Az elvárások természetesen nem alaptalanok, hiszen az Európai Unió mára a Palesztin Hatóság egyik legfőbb támogatója lett. Noha sokáig az Amerikai Egyesült Államok fizetett jelentős összegeket, Donald Trump 2018-tól drasztikus változtatásokat vezetett be.

Az elmúlt években az EU több száz millió dolláros segélyeket juttatott a palesztin vezetés számára. Csak 2018-ban több, mint 400 millió dollárt adományozott.

Abbász választásokat ígért, Kelet-Jeruzsálem gyújtópont

A választások lehetőségéről pár hónapja maga Abbász is említést tett, amikor az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésén azt ígérte, hogy a közeljövőben választásokat ír ki. Azóta azonban kiderült, nem hajlandó addig választóurnához rendelni a palesztinokat, amíg Izrael nem járul hozzá, hogy Kelet-Jeruzsálemben (a palesztinok által remélt majdani fővárosukban) is megtarthassák a választásokat.

Ez a feltétel sokak szerint csak kibúvóként szolgál a politikus számára, aki valójában további erőfeszítések nélkül maradna a vezetői székben.

„Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy választások következnek” — mondta Jihad Harb, ramallah-i palesztin szakértő a médiának. „Azt mondanám, hogy nagyjából 20 százalék körül mozog az esélye.”

Németország támogatja a palesztin menekültkérdés konzerválását

Közel 60 millió eurós adománnyal csatlakozott az EU támogatásához a német kormány, így lélegzethez jut a palesztinokat segélyező, pénzügyi és korrupciós botrányokkal terhelt ENSZ-szervezet, a UNRWA.