Guinness-rekord a világ legdrágább trenderlije

Art Deco-stílusban kétféle aranyból, 222 gyémántberakással készült a 21 millió forintra értékelt a hanuka-játékszer.

A 18 karátos ékszer-játék kicsit nagyobb, mint 10 centiméteres testére felkerült minden fontos ünnepi jel: a héber nun, gimmel, hay és shin betűk egy 4,2 karátos gyémántból készített csúcson pörögnek.

A káprázathoz hozzá tartozik az a 222 darab gyémant is, amely ezeket a betűket ékesíti a trenderli oldalán. Az egész alkotmány emlékeztethet egy ismert New York-i felhőkarcolóra, a Chrysler épületre, amely nincs messze a játékcsodát kivitelező ékszerkereskedők boltjától.

Fotó: Estate Diamond Jewelry

Az Arutz Sheva hírportál is fontosnak érezte közölni, hogy egy nem mindennapi álom valósult meg azzal, hogy a Guinness rekordokat mérő nemzetközi szervezet is hivatalosan rekordnak – a világ legértékesebbjének – ismerte el az amerikai ékszer-játékot.

A 18 karátos arany mellett fehérarannyal és gyémántokkal ékesített trenderli árát 70 ezer dollárra – mintegy 21 millió forintra becsülték.

Az ötletgazda, az Estate Diamond Jewelry Manhattan “gyémánt-negyedében” működik, ahol a világ gyémántkereskedelmének több, mint egyharmadát bonyolítják. A környék arról is hires, hogy nagyon sok zsidó kereskedő dolgozik itt, nem hivatalos adatok szerint majdnem minden második üzleteknek zsidó tulajdonosa van.

Mariah Carey dreidel-dallal köszöntötte a hanukát

Minden idők egyik legsikeresebb popdívája, a karácsony egyik legismertebb slágerének szerzője New Yorkban járókelőknek énekelt – egy zsidó komédiással duettezve.