Az egykori Hitler utcában avatott Tórát Gitler rabbi – Videó!

Több száz ünneplő ember kísért egy új tóratekercset a zsinagógába a németországi Freiburg im Breisgauban, éppen azon az utcán keresztül, mely egykor a náci vezér nevét viselte — írja a zsido.com.

“A mai nappal is azt bizonyítottuk, hogy bármi is történjen a zsidó néppel, mi továbbra is élünk és virágzunk”

– mondta Yakov Gitler rabbi, a városi Chábád-központ vezetője.

Nemcsak a helyszín, hanem maga a Tóra is különleges:

“14 évvel ezelőtt kezdték el írni egy olyan bár micva fiú számára, aki egy jeruzsálemi bombamerényletben veszítette el az édesapját. Készítése során elvitték további olyan izraeli családokhoz, akik terrortámadásban vesztették el valamelyik hozzátartozójukat, és megkérték őket, hogy írjanak egy-egy betűt a tekercsbe. Ezért készült ilyen sokáig ez a Tóra”

– mondta a rabbi. Az írást végül a freiburgi Chábád-központban fejezték be, ünnepélyes keretek között.

A dél-németországi településen már a középkor óta élnek zsidók. A holokauszt alatt a közösség elveszítette tagjai nagy részét, a város zsinagógáját a Kristályéjszaka során égették porig. 1950-ben újjáalapították a hitközséget és 1985-ben a az önkormányzat támogatásával új zsinagógát építettek.

“Manapság körülbelül 800 zsidó él a városban, de nyaranta 40 000 izraeli turista látogat ide, akikkel sokat foglalkozunk. A tekercs adományozója azért éppen minket választott, mert a Tóra a zsidó nép egységét szimbolizálja, ahogy a Chábád mozgalom is, hiszen mi minden zsidót egyforma szeretettel fogadunk, függetlenül vallási hátteréről”

– mondta Gitler rabbi.