Nyilvános gyertyagyújtással ünneplik a hanukát világszerte

A Fox News, amerikai hírcsatorna internetes portálja képes összeállítást közölt a világ nagyvárosaiban rendezett nyilvános hanukai gyertyagyújtásokról. A képek közt a budapesti, Nyugati téri rendezvény is szerepel.

Donald Trump amerikai elnök, a Fehér Házban tartott hanukai ünnepségen boldog ünnepet kívánt az Egyesült Államok, Izrael és a világ zsidóságának.

“Melania és jómagam legmelegebb üdvözletünket küldjük az Egyesült Államok, Izrael és a világ zsidóságának hanuka 8 napos ünnepére!”

– szólt az elnök Twitter üzenete.

A korábbi éveknek megfelelően idén is néhány nappal az ünnep előtt tartották az ünnepséget, melyen számos zsidó vezető és politikus vett részt. Mint arról a Neokohn is beszámolt, az ünnepségen Trump bejelentette azt az elnöki rendeletet, mely alapján megvonhatják amerikai főiskoláktól és egyetemektől a szövetségi támogatást, amennyiben azok nem lépnek fel kellő határozottsággal az egyre növekvő antiszemitizmus ellen.

A Fox News fotóösszeállítása itt tekinthető meg.

Hanukagyertya-gyújtás Budapesten,a Nyugatinál. Fotó: MTI

Mike Pence amerikai alelnök szintén Twitter üzenetben kívánt boldog ünnepet az Egyesült Államok és a világ zsidóságának,

“Boldog Hanukát mindazoknak, akik ünnepelnek az Egyesült Államokban és a világon. Miközben nyolc estén át a gyertyák lángja körül gyülekezünk, imádkozunk egy békés és áldott ünnepért.”

– hangzott az üzenet.

Nikki Haley, volt amerikai ENSZ nagykövet “békét, szeretet és mosolyt” kívánt, míg David Friedman, az Egyesült Államok Izraelbe delegált nagykövete Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen gyújtott gyertyát a jeruzsálemi Siratófal előtt.

A világ sok nagyvárosában rendeztek nyilvános hanukai gyertyagyújtásokat, Moszkvától Budapestig, Londontól Varsóig, sok helyen holokauszt-túlélők is aktív részt vállaltak az ünneplésben.

Hanuka ünnepén Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is üdvözlő levelet küldött hazai zsidó vezetőknek, és rajtuk keresztül az ország zsidó polgárainak.

Az ünnepekkor fogékonyabbá kell válnunk a mindennapi apró csodákra: gyermekeink mosolyára, szeretteink kedves mozdulataira, az idősek bölcsességére – emelte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke hétfőn a budai Várban, ahol meggyújtották a második hanukagyertyát.

Heisler András hozzátette: ezeket a csodákat észrevenni segít a hanuka ünnepe. Az I. kerületi önkormányzat és a Mazsihisz által közösen szervezett gyertyagyújtáson Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt: a hanuka, a fények ünnepe, a nyolc napon át égő olaj csodája emlékeztessen bennünket arra, hogy a világosság mindig legyőzi a sötétséget.

Elmondta: a hanuka, a makkabeus hősök emlékünnepe arra emlékeztet bennünket, hogy erős hittel egy kis csoport is nagy változásokra képes a világban és arra, hogy akkor is, amikor úgy érezzük, erőnk elfogy, hitünk az, amely mindig mellettünk áll. Izrael és a zsidóság története bizonyíték arra, hogy egy kis nép a legnagyobb változásokat képes elérni, ha erős a hite és ha összefog – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: hanuka ünnepén hálát adunk a rengeteg csodáért, amelyek velünk, családunkkal vagy a közösségünkkel történtek. A csodák közül a legfontosabb és a legjelentősebb a szabadságunk – mondta a főpolgármester, megjegyezve, hogy vallástól függetlenül valamennyi nemzet értheti a hanuka lényegét.

Szólt arról is, hogy zsidók és magyarok múltja, történelme egybeforrt, és el kell végezni az emlékezés nemes és szükséges munkáját. A közös és gazdag múltat sokszor fájdalmas sebek is terhelik. Az őszinte szembenézés pedig elengedhetetlen, hogy a történelemből tanulni tudjunk – mondta Karácsony Gergely, majd úgy fogalmazott: ez a szembenézés pedig annak kimondását teszi elengedhetetlenné, hogy „a vészkorszak a magyar nemzeti történelmi tragédiánk”. Velünk történt, és fájóan nagy részben mi magunk követtük el.

Donald Trump a Fehér Házban tartott hanukai ünnepségen: „Mindig ünnepelni fogom a zsidó népet!”

Az amerikai elnök alig néhány órával a rendezvény előtt írta alá az egyetemi antiszemitizmus visszafogását célzó, legújabb rendeletét.