Donald Trump a Fehér Házban tartott hanukai ünnepségen: „Mindig ünnepelni fogom a zsidó népet!”

Tegnap a hagyományoknak megfelelően a Fehér Házban tartották az amerikai elnök hanukai ünnepségét, ahol Donald Trump elmondta, hogy mindig ki fog állni a zsidó nép és Izrael érdekei mellett.

Az ünnepségen részt vett többek közt az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, az elnök tanácsadója, Jared Kushner mellett számos prominens üzletember, így például Robert Kraft, a New England Patriots futballcsapat tulajdonosa és számos rabbi, zsidó vallási és közösségi vezető – számol be a The Jerusalem Post.

„Mindig ünnepelni és tisztelni fogom a zsidó népet”

– mondta az elnök a fogadáson tartott beszédében, melynek az a hír adott különlegesen emelkedett hangulatot, hogy néhány órával előtt írta alá Trump az az elnöki rendelkezést, mely szerint az amerikai szövetségi kormányzat felhívja minden kormányzati szerv és államilag támogatott intézmény figyelmét arra, hogy tartsák be az IHRA által elfogadott antiszemitizmus definícióját. Ezt erősítendő tartalmazza az elnöki közlemény, hogy a szövetségi kormányzat a zsidó népet a továbbiakban nem csak vallási csoportként, de nemzetiségként is elfogadja.

„Ez egy üzenet az amerikai egyetemek számára. Ha részesülni akarnak abból a temérdek állami forrásból, mellyel a kormányzat ezeket az intézményeket támogatja, úgy el kell határolódniuk az antiszemitizmus minden formájától, és fel kell lépniük azok ellen, akik el akarják hallgattatni a zsidó embereket”

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy „Komoly lépés ez a BDS-mozgalom ellen”.

A rendelet értelmében ugyanis megvonható a szövetségi támogatás az oktatási intézményektől, ha nem szállnak szembe az antiszemita kijelentésekkel és jelenségekkel, és nem lépnek fel az Izrael bojkottjára felszólító BDS-mozgalom ellen.

A fogadáson 20 fős zenekar játszott hanukai dallamokat, az étel természetesen glatt kóser volt, Levi Shemtov, chábád rabbi felügyelete alatt. Sokan a résztvevők közül piros kipát viseltek, Trump felirattal.

Az ünnepségen republikánus szenátorok és képviselők mellett többen részt vettek a Demokrata párt szenátorai és képviselői közül is.

Beszédét az elnök lányára és vejére utalva azzal zárta, hogy

„büszke vagyok arra, hogy a zsidó hit családom megbecsült és szerves része”.

Az elnököt, az ünnepségről távozóban sokan „Még négy évet!” felkiáltással üdvözölték.

Trumps Host Hanukkah Reception At White House | NBC News (Live Stream Recording)

Watch live coverage as President Trump and first lady Melania Trump host a Hanukkah reception at the White House.” Subscribe to NBC News: http://nbcnews.to/S…

Az egyetemi Izrael-ellenes jelenségek és az antiszemitizmus visszafogását célzó rendelet aláírása nem aratott osztatlan sikert

Az elnöki rendelet az antiszemitizmust az érvényben lévő emberi jogi törvény egyik cikkelye értelmében veszi célkeresztjébe. Ez a törvény korlátozza az egyetemi és főiskolai programok szövetségi anyagi támogatását, ha azok faji, bőrszínbeli, vagy nemzetiségi hovatartozás miatt hátrányosan megkülönböztetnek hallgatókat. A törvény azonban nem érvényes a vallási okok miatti diszkriminációra. Ezt egészíti ki a mostani elnöki rendelet az antiszemitizmus fogalmának kiterjesztésével, mert kimondja, hogy az oktatási tárca az olyan jelenségek, mint az Izraelhez fűződő kapcsolatok miatti diszkrimináció ügyében is emberi jogi vizsgálatot indíthat.

A BDS-mozgalom szigorúbb szövetségi megközelítését bírálók szerint a rendelettel csorbul a szólásszabadsághoz való jog. A The Wall Street Journal című amerikai lap szerdán este az internetes oldalán idézte Suzanne Nosselt, az egyetemi szólásszabadság mellett érvelő, baloldali Pen America nevű emberi jogi csoport elnökét, aki azt mondta: „Ahelyett, hogy a megosztottságot hidalná át, ez a rendelet csak tovább tüzeli az Izraelről folytatott, már amúgy is heves vitákat az egyetemeken” – írja az MTI.