Mi lett volna, ha az arab államok 1948-ban elismerik Izraelt?

A szaúdi haditengerészet egyik kapitánya szerint egészen máshogy alakult volna a Közel-Kelet történelme, ha az arab országok nem vonulnak fel a zsidó állam ellen. 

Abdulateef Al-Mulhim, a szaúdi haditengerészet nyugdíjazott kapitánya véleménycikkben fejtette ki véleményét arról, hogy mi lett volna, ha az arab államok már kezdettől fogva elismerik Izraelt. Al-Muhlim szerint egy sor közel-keleti konfliktus elkerülhető lett volna – írja a The Jerusalem Post.

A kapitány cikke a szaúdi angol nyelvű Arab Newsban jelent meg. A tiszt elismeri: annyi belső problémával küzdenek a régió államai, hogy már nem érdekli őket a palesztin kérdés.

„1948 óta, ha egy arab politikus hős akart lenni, megvolt erre egy nagyon egyszerű módszer. Csak nagyon hangosan arról kellett kiabálnia, hogy elpusztítja Izraelt, és ehhez egyetlen katonát se kellett mobilizálnia”- írta Al-Mulhim.

A szaúdi tiszt szerint az 1948-as háború és a palesztin menekültkérdés közvetlen következménye volt, hogy a Közel-Kelet dinasztiáit megbuktatták. A katonai puccsok vezetői az iraki Szaddám Huszeintől a szíriai Háfez al-Asszadig, mind szerettek a palesztinokra hivatkozni. Al-Mulhim felidézi, hogy még a nem arab Irán is gyakran utalt Izrael elpusztítására és a palesztinok szenvedéseire.

A cikk szerint a palesztinok magukra maradtak, mert az arab országoknak van elég problémájuk és ezért inkább egy időre jegelik az palesztin-izraeli konfliktust.

A szíriai légvédelem vasárnap tüzet nyitott izraeli területről kilőtt rakétákra, és ezek közül egyet el is talált – jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség. Egy megfigyelőcsoport szerint a rakétatámadásban legalább három ember életét vesztette, a feltételezések szerint iráni állampolgárok.

A jelentés szerint a „megszállt területekről” indítottak „ellenséges rakétákat”, amelyek a libanoni légtéren keresztül szíriai célpontokra irányultak, s amelyek közül egyet meg is semmisített a szíriai légvédelem Damaszkusz délnyugati külvárosában.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a rakétatámadásban legalább három ember életét vesztette, a feltételezések szerint iráni állampolgárok. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadás célpontjai az iráni Forradalmi Gárda állásai és fegyverraktárai voltak.

Történelmi megegyezés várható Izrael és az Öböl-menti arab országok között

Az izraeli külügyminiszter megerősítette, hogy folyik a tárgyalás az Öböl-menti országokkal egy meg nem támadási szerződés aláírásáról.