Izraeli zászlót égettek és terroristákat dicsőítettek Athénban

A görög drukkerek egy nemzetközi kosárlabda-mérkőzésen még a vendég izraeli csapat szurkolóit is megpróbálták megfélemlíteni.

Az eset még a múlt hét közepén történt, az athéni AEK és a Hapoel Jerusalem kosárlabda-csapatainak bajnokok ligája mérkőzésén. A Ynetnews beszámolója szerint mintegy 400 izraeli vendégdrukker kellett hogy átélje azt, ahogy az ellenséges légkörben, saját hazájuk nemzeti zászlaját égetik el a sportcsarnokban.

Az eseményről szemtanúk azt mondták a hírportálnak, hogy több száz rendőr gyűrűjében figyelték, ahogy a görök drukkerek ezrei, Izrael-ellenes rigmusok kiabálása közepette, megindulnak feléjük palesztin és Hezbollah-zászlókkal, és terroristák arcképeivel díszített molinókkal.

Az esetről az „Israel Sports Rabbi” Twitter-csatornáján videót is megosztott:

Sports Rabbi on Twitter: „Not a good look from the AEK fans burning the Israeli 🇮🇱 flag with the Hizbullah and PLO flags in full display at the @JerusalemBasket vs @aekbcgr in @BasketballCL action. pic.twitter.com/8yIjXQzCEv / Twitter”

Not a good look from the AEK fans burning the Israeli 🇮🇱 flag with the Hizbullah and PLO flags in full display at the @JerusalemBasket vs @aekbcgr in @BasketballCL action. pic.twitter.com/8yIjXQzCEv

Az AEK-szimpatizánsok kezdetben még „csak” a Hapoel csapatának zászlóit gyalázták azzal, hogy többet összetéptek a vendégek előtt, majd egyikük egy izraeli nemzeti lobogót is meggyújtott.

A légkör nagyon ellenséges volt. Az eset szégyent hozott a kosárlabdára, semmi keresnivalója ilyen tetteknek ilyen környezetben. Gyalázatos volt égni látni zászlóinkat

— emlékezett egy másik izraeli szemtanú, aki azt is hozzátette, hogy a görög drukkerek a Hapoel játékosainak szemét folyamatosan lézervilágítással is próbálták zavarni.

A bírók szemét nem befolyásolták a lézersugarak. A mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvében maguk is feltüntették a zászlóégetési incidenst. Az izraeli klub közleményben szólította fel a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséget az eset kivizsgálására. Az athéni AEK hivatalos elhatárolódásáról nem ír az izraeli portál.

A mérkőzést mindenesetre a hazaiak nyerték. Habár jobban kezdett a Hapoel, vezettek is sokáig, azonban — meglehet a sportolókra is hatással bíró légkör miatt — a hajrára a hazaiak szoros küzdelemben 91-78-ra győztek.

Görögország is elfogadta az IHRA antiszemitizmus-definícióját

A Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség meghatározása szerint az antiszemitizmus „a zsidók olyan megítélése, amely a velük szembeni gyűlölet kifejezéseként nyilvánulhat meg.