„Háborús bűnök” miatt halasztódik a Jordán-völgy annektálása

A Netanjahu miniszterelnök által bejelentett lépés, miszerint Izrael várhatóan annektálja a Jordán-völgyét, egyelőre lekerül a napirendről, ugyanis a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izrael ellen „háborús bűnök” miatt vizsgálatot rendelt el – írja a Times of Israel.

Az annektálással kapcsolatos tárcaközi egyeztetéseket azok megkezdése előtt néhány órával mondták le, amikor napvilágot látott az ICC által kezdeményezett eljárás híre.

Az eljárás megindítását bejelentő Fatou Bensouda, az ICC főügyésze az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett vélelmezett háborús bűnöket vizsgálná, melyeket állítólag a 2014-es Gázai háborúban és az izraeli-gázai határon történt zavargások alatt követtek el.

Minden bizonnyal azért, hogy a vizsgálat ne tűnjön túlságosan egyoldalúnak, az ICC a Hamász terrorszervezet által civilek ellen elkövetett bűnöket is vizsgálná.

Mivel bejelentésében Bensouda említette a Netanjahu által bejelentett annektálás tervét is, az izraeli vezetés úgy látja jónak, hogy egyelőre nem lépnek a Jordán-völgy annektálásával kapcsolatban, tartva attól, hogy ez tovább bőszítené az ICC-t. Az annektálás jogi előkészületeivel illetve a Kneszet elé terjesztendő törvényjavaslat kidolgozásával egyébként az izraeli miniszterelnöki hivatalt vezető Ronen Peretz lett megbízva.

Bensouda néhány héttel ezelőtt jelezte, hogy

“szorosan figyelemmel követi az izraeli lépéseket a Jordán-völgyével kapcsolatban”,

amire válaszul Netanjahu kijelentette, hogy amennyiben a soron következő választásokon sikerrel alakít kormányt, azonnal megkezdi a Jordán-völgy annektálásának végrehajtását, mely Ciszjordánia (Júdea és Szamária) területének egynegyedét jelenti.

A Jordán völgye. Fotó: Wikimedia

Az ICC főügyészének kijelentésével kapcsolatban, miszerint kétséges, hogy Izraelnek joga volna az annektáláshoz, Netanjahu kijelentette, hogy “az színtiszta antiszemita indíttatású, hiszen azt mondani, hogy a zsidóknak nincs joguk történelmi őshazájukban letelepedni, kimeríti az antiszemitizmus fogalmát.”

A mostani bejelentést követően az izraeli vezetés legmagasabb szintű belső megbeszéléseket indított az annektálás kérdésének vizsgálatára.

Az ICC bejelentését Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter is elítélte, mert szerinte az “egyoldalúan Izraelt támadja”, ugyanakkor arról nem tett említést, hogy vajon az Egyesült Államok tenne e lépéseket az ICC ellenében.

A kérdéshez való amerikai hozzáállást jól mutatja, hogy a Trump-adminisztráció korábban már vízummegvonással fenyegette az ICC munkatársait, amennyiben azok Amerika- vagy Izrael-ellenes vizsgálatokat indítanak, sőt, áprilisban meg is vonták a beutazási vízumot Fatou Bensoudától, aki amerikai egységek afganisztáni tevékenységét kívánta vizsgálni.

Az ICC vizsgálatát vezető főügyész, Fatou Bensouda személye sokak szerint ellentmondásos. A gambiai születésű 58 éves bírónő ugyanis 1987-ben tanácsadóként és bíróként működött a véreskezű gambiai diktátor-miniszterelnök, Dawra Jawara alatt. A Jawarát megbuktató 1994-es puccs után hatalomra kerülő Yahya Jammeh, aki fényűző életmódjáról és a kisebbségek könyörtelen elnyomásáról híresült el, szintén igényt tartott Bensouda szolgálataira, így az ügyészből 1998-ban igazságügy miniszter lett.

Bensoudát sokan azzal vádolják, hogy nem állt ki a diktátor véreskezű politikája ellen, ezért aligha alkalmas arra, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál ilyen magas pozíciót töltsön be. Mások pont Bensouda emberi jogok érdekében tett erőfeszítéseit dicsérik, szerintük a gambiai ügyész még diktatúrák alatt is igyekezett kiállni az emberi jogok védelmében.

Tíz dolog, amit érdemes tudni az Izrael állítólagos háborús bűncselekményeire irányuló vizsgálatról

Gyors bepillantás a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a zsidó állam „háborús bűncselekményei” miatt indított vizsgálatába a The Jerusalem Post összeállítása alapján.