Gázai keresztények meglátogathatják Jeruzsálemet és Betlehemet

Az izraeli vezetés úgy döntött: engedélyezi a palesztin keresztényeknek, hogy karácsonykor elhagyhassák Gázát. 

Az izraeli védelmi minisztérium palesztin területekért felelős tárcája (COGAT) vasárnap bejelentette, hogy karácsony alkalmából kiutazási engedélyt adnak a gázai keresztényeknek. Tíz nappal korábban az izraeli vezetés még úgy nyilatkozott, hogy a biztonsági kockázat miatt nem tesznek kivételt az ünnepek alkalmából, de végül engedtek a növekvő nyomásnak – számolt be a The Times of Israel.

Tíz nappal ezelőtt a tiltás bejelentésekor a palesztin keresztény vezetők felháborodásukat fejezték ki és több civil szervezet is tiltakozott.

„A világ minden tájáról jönnek emberek Betlehembe. Úgy gondoljuk ehhez a gázai keresztényeknek is joga van” – nyilatkozta akkor egy palesztin keresztény vezető tanácsadója a Reutersnek.

A COGAT első engedményként múlt héten kiírta a honlapjára, hogy 500 embernek engedélyezik az utazást. Azonban néhány órával később levették a bejelentést az internetről és azt mondták, hogy csak tévedésből töltötték fel.

Végül vasárnap bejelentették, hogy mégis engedélyezik a kiutazást, de figyelembe fogják venni a biztonsági szempontokat.

Eddig 55 idős gázai keresztény kapott engedélyt, további 850 ember még várakozik.

Az övezetben kevés, mindössze ezer keresztény él.

Izrael szigorúan korlátozza a Gázai övezet áru- és emberforgalmát, mert így próbálja megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Hámász által kormányzott területre. A palesztin keresztény szerveztek szerint Izrael túlságosan szigorú.

„Mindenkinek lehetővé kellene tenni, hogy Jeruzsálemben és Betlehemben ünnepelje a karácsonyt. Időt kéne adni az embereknek, hogy megtervezhessék az utazást. Jövőre már hónapokkal korábban meg kellene vizsgálni a kérvényeket” – mondta Elias al-Jelda gázai keresztény aktivista.

Teljes őrület: Jézus palesztin volt?

Ahogy az várható volt, óriási vihart aratott Linda Sarsour palesztin-amerikai politikai aktivista, aki a Twitteren kiposztolta, hogy eddig rosszul tudtuk Jézus származását.