Izraeli az évtized legjobb nemzetközi tévésorozata a The New York Times listáján

A Hadifoglyok (Hatufim – Prisoners of War) 2009-ben debütált Izraelben, második évadát 2012-ben sugározták ugyanitt.

A The New York Times pénteken publikálta az évtized 30 legjobb nemzetközi televíziós műsorának listáját, amelyen a Hadifoglyok című izraeli sorozat került az első helyre. A Keshet által jegyzett alkotás alapján készítették el aztán 2011-ben az Egyesült Államokban a Homeland című népszerű sorozatot is – írja a The Jerusalem Post.

A sorozatban két izraeli hadifogoly tér haza 17 év távollét után, egy harmadik katona maradványaival. Miközben arra munkálkodnak, hogy visszailleszkedjenek a családjukba és a társadalomba, egy katonai pszichiáter azt gyanítja, hogy rejtegetnek valamit, ezért nyomozást indít.

Prisoners of War (Hatufim) Official UK Trailer

On DVD now.Prisoners of War is the gripping ten-part drama on which the American series Homeland is based. When three Israeli Defence Force reservists are ca…

Mike Hale, aki a The New York Times listáját összeállította, a következőt írta:

„A Homelandet inspiráló alkotás attól nagyban különbözik: feszült, de csendes, lassú, életközeli stílusban; feszes és intelligens politikai thriller, amely mindenekelőtt melankolikus, időnként szívszorító személyiségrajz a háborúban sérült katonákról és családjaikról”.

A kiválasztás feltételeit magyarázva Hale így fogalmazott: „A listámra kerülés követelményei: az Egyesült Államokon kívül készített sorozatok (bár néhányukat amerikaiak finanszírozták), amelyek az amerikai közönség számára is elérhetőek kereskedelmi forgalomban, és amelyek premierje 2010-ben vagy később volt. Egy produkció esetén csaltam csak az időponttal kapcsolatosan, ugyanis a Hadifoglyok 2009-ben készült, de 2012-ig nem volt elérhető Amerikában, és egyszerűen túl jó volt ahhoz, hogy kihagyjam”.

A Hadifoglyok 2009-ben debütált Izraelben, második évadát 2012-ben sugározták ugyanitt. Az ebből készült amerikai Homeland sikere után az Egyesült Államokban is elérhetővé vált olyan streaming platformokon, mint a Hulu. Jelenleg Izraelben a Netflixen érhető el.

A sorozatot, amely az izraeli televíziós akadémia hat díját nyerte el, Gideon Raff készítette. Raff nevéhez fűződik a The Spy (Az izraeli kém) című sorozat, amely Eli Cohenről, a Moszad damaszkuszi ügynökéről szól, valamint a Vörös-tenger búvárparadicsom című film is, amely a Szudánban az etióp zsidók megmentésén dolgozó, magukat egy üdülőhely vezetőinek kiadó izraeli ügynökök történetét dolgozza fel. Mindkettő a Netflixen elérhető.

A Fauda című, egy izraeli terrorellenes egység akcióit feldolgozó népszerű sorozat a The New York Times listáján a nyolcadik helyre került. A harmadik évad december 26-án kezdődik az YES izraeli kábelhálózaton, 2020-ban pedig a Netflixen is bemutatják.

Hollywoodban Izrael lassan kikerül a karanténból

Most már nem mindig Izrael a hibás, és nem mindenki kér bocsánatot, amikor megvédi magát, a családját, a hazáját. Megyeri A. Jonatán írása.

Két további izraeli sorozat kapott helyet a listán: A mi fiaink, a HBO/Keshet produkciója, amely a múlt nyáron vitákat generált pusztán azzal, hogy az erőszak egy arab áldozatára, és nem a terror zsidó elszenvedőire fókuszált. Ez Benjamin Netanjahu miniszterelnököt arra indította, hogy a Keshet bojkottjára szólítson fel; illetve a Shtisel, a YES sorozata egy ortodox fiatalemberről, aki inkább művész akar lenni, mint Tóratudós.