Újabb izraeli csapás a gázai terroristákra

Az izraeli légierő csapást mért csütörtök este a Gázai övezetet uraló Hamász létesítményeire válaszul a palesztin területről a zsidó állam déli térsége ellen indított rakétatámadásra.

Az izraeli hadsereg szerint csapást mértek egy föld alatti létesítményre, egy tengerészeti célpontra, valamint egy katonai táborra. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések.

„Röviddel ezelőtt az Izraeli Védelmi Erők légi járművei a Hamász terrorszervezethez tartozó föld alatti infrastruktúrát és egy haditengerészeti célpontot támadtak a Gázai övezet déli részén, valamint egy katonai létesítményt az övezet északi részén. A támadás a korábban a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakétára válaszul került végrehajtásra” – nyilatkozta Twitteren a hadsereg.

A bombázást megelőzően nem sokkal palesztin terroristák indítottak egy rakétát Izrael területe ellen, ami légvédelmi riasztást váltott ki az övezettel határos, dél-izraeli településeken.

A hadsereg nem adott ki tájékoztatást, hogy a szélsőségesek rakétája hol csapódott be, a 12-es izraeli televíziós csatorna azonban úgy tudja, egy aknavetőgránát robbant egy nyílt térségben.

Kevesebb mint egy nap alatt ez már a második ilyen jellegű támadás volt a palesztin térségből. A korábbi gázai lövedéket a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer elfogta, megtorlásul pedig az izraeli légierő csütörtökön több katonai célpontot bombázott a Gázai övezetben.

Akcióban a Vaskupola Gázánál. Fotó: Wikipedia/Flickr

Eddig egy palesztin terrorszervezet sem jelentkezett a támadások végrehajtójaként, Izrael azonban általában a térséget uraló Hamászt teszi felelőssé az ilyen jellegű történtekért.

Az elmúlt években számtalan összecsapás történt Izrael és a palesztin fegyveresek között, főképpen a határ menti térségekben. Ezek hevessége váltakozó mértékű volt. Novemberben ugyanakkor hónapok óta nem tapasztalt, heves harcok bontakoztak ki.

November 12-én az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet egy közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet egyik gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki számos Izrael elleni rakétatámadásért volt felelős.

A hadműveletre válaszul a gázai terroristák mintegy ötven óra leforgása alatt legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére. Többségüket megsemmisítette a Vaskupola. A rakétacsapások miatt megbénult az élet Izrael déli részén. Nem maradt el az izraeli válasz sem, amelyben 36 palesztin halt meg.

November 14-én a felek egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kötöttek. A palesztin szervezetek, beleértve az Iszlám Dzsihádot is, beleegyeztek abba, hogy szavatolják a fegyvernyugvást, Izrael pedig vállalta, hogy leállítja a harci cselekményeket.

Ismét rakétázták Gázából Izraelt, válaszul a hadsereg a Hamász fegyvergyárát bombázta

Csütörtök hajnalban Szderot városában megszólaltak a légvédelmi szirénák, a Vaskupola rendszer hatástalanította a Gázából Izrael déli részére kilőtt rakétát.