Feltárták Izraelben a világ legrégebbi gátját

A falu hiába emelt gátat 7500 évvel ezelőtt, elnyelte a tenger.

Az izraeli Tel Hreizt 7500 évvel ezelőtt alapították a tenger közelében. Az évek alatt lassan megnövekedő tengerszint miatt a település védelmében gátat kellett építeniük a falusiaknak. Izraeli régészek most ezt az építményt tárták fel – írja a Plos c. lap nyomán a Qubit.

A régészek szerint az eddig feltárt gátak közül ez a legrégebben épült, a második legöregebb a mostaninál háromezer évvel fiatalabb.

A kutatók azt is megállapították, hogy a gáthoz 1-2 kilométeres távolságból, a környékbeli folyómedrekből szállították az építőköveket.

Mozsár és kőből készült eszközök az ásatáson. Fotó: E. Galili et al (CC)

Tel Hreiz települést a hatvanas években fedezték fel, de a gát maradványait csak 2012-ben találták meg.  A régészek szerint egykor virágzó település állt a ma vízzel befedett romok helyén. Hiába emeltek gátat a helyiek, a tenger áttört, a falu pedig elnéptelenedett. A régészek több elsüllyedt falut is találtak a környéken, de Tel Hreiz az egyetlen, ahol gát vigyázta a települést.

A romokat a mostani parttól négy méterre fedezték fel. A feltárást vezető kutatók szerint az elsüllyedt faluk sorsa figyelmeztetés a tengerparti városok számára, hiszen a tudósok szerint rohamosan nő a tengerszint magassága, így egyes városokat maga alá temethet az óceán.

Izraelnek elege lett a műanyag hulladékból, ezért tesz ellene

Izrael lakossága majdnem kétszer annyi műanyag hulladékot termel évente, mint a világátlag.