Izraelnek elege lett a műanyag hulladékból, ezért tesz ellene

Izrael lakossága, az Israel Union for Environmental Defense intézet jelentése szerint majdnem kétszer annyi műanyag hulladékot termel évente, mint a világátlag. A szemétbe beletartoznak a műanyag zacskók, zsákok, dobozok, evőeszközök és például közel 250 millió műanyag pohár is.

Nem meglepő ezért, hogy a Tel-Avivi Egyetem mérései szerint a Földközi- és a Vörös-tengerek Izraellel érintkező szakaszán a műanyag részecskék aránya veszélyes mértéket öltött – számol be az Israel21c hírportál..

Az izraelieknek elegük lett ebből, és országos mozgalom indítottak a műanyag visszaszorítására.

Az izraeli környezetvédelmi minisztérium 2017 január elején életbe lépett rendelete 80%-al vetette vissza a szupermarketekben használatos eldobható bevásárló zacskók forgalmát. Ezzel több mint 7 tonna műanyag környezetbe jutását sikerült megakadályozni.

Mind Tel-Aviv, mind Jeruzsálemi vezetése komoly intézkedéseket hozott az iskolákban és óvodákban használt műanyagok ellen. Ilyenek többek közt a víztakarékos mosogatógépek és a többször használatos, tartós élelmiszer tárolására szolgáló edények alkalmazása. Jövő évtől pedig Tel-Avivban minden ételt kizárólag rozsdamentes acél tárolókban lehet majd szállítani az iskoláknak.

Herzliya városa is meghirdette a két évre szóló „Város, műanyag nélkül” programot, amitől a műanyag jelentős visszaszorulását remélik, kezdetben az önkormányzati hivatalokban, iskolákban, óvodákban, ám később az intézkedések köre kiterjed majd az üzleti és lakossági felhasználókra is.

A Plastic-free Israel műanyag-ellenes aktivistái

Szintén az országos akciónak köszönhetően az IKEA svéd áruházlánc már mind az 5 izraeli áruházában megszüntette az eldobható műanyag használati tárgyak árusítását.

Az izraeli irodák többsége is megpróbálja kivenni a részét a környezetvédelem e fontos formájából.

„Konyháinkban csak többször felhasználható étkészletek és poharak vannak, ilyeneket használunk rendezvényeinken is” – mondja a kiberbiztonsággal foglalkozó izraeli vállalat, a Cyberearson vezetője, Ayala Tal.

„Nem gondoljuk, hogy bármit is dolgozóinkra kellene erőltetnünk, így a biológiailag gyorsan lebomló eldobható (PLA) étkészleteket megtartottuk azok számára, akik jobban kedvelik ezeket az eszközöket”

– mondja Tal, hozzátéve, hogy „cégünkhöz hasonlóan működik ma már a legtöbb izraeli munkahely is”.

Azokban az esetekben, amikor valamely cég nem tudja, milyen lépésekkel tudna gyorsan és hatékonyan lépni a műanyag visszaszorításának kérdésében, a Plastic-free Israel nevű non-profit céghez fordulhat tanácsért.

„Közösségi média oldalainkon például ingyen hirdetjük az olyan kereskedőket, akik alternatívaként használható eszközöket árulnak” – mondja Ariel Shay, a Plastic-free Israel vezetője.

„Izrael innovatív ország, azonban más országokhoz hasonlóan nálunk sem megy egyik pillanatról a másikra a műanyagról való leszoktatás, hiszen az rendkívül olcsó. Az átállás az elhatározás mellett anyagi áldozatokkal is jár”

– mondja Shay.

Számos izraeli cég foglalkozik a műanyagokat kiváltó eszközök kifejlesztésével és árusításával, mint például a Tipa, az Ecojo vagy a Solutum. Ezen cégek mindegyike olyan különleges, biológiailag könnyen lebomló eszközöket, csomagolóanyagokat, étkészleteket árul, melyek reális alternatívát nyújthatnak a ma használatos műanyag eszközöknek.