Erdogan támogatásával szerveznek terrorakciókat izraeli civilek ellen

A Hamász Izrael-ellenes és gyilkos terrorakcióit török állami háttértámogatással szervezik a Boszporusz partjáról  — izraeli terrorelhárítási szervek jelentésekből állította össze exkluzív riportját a brit The Telegraph.

A török kormány hathatós Hamasz-támogatását bizonyítják azok a jelentések, amelyek kihallgatott Hamasz-aktivistáktól származnak, és amelyek szerint

vezető Hamász tagok Isztambult használják nemzetközi központnak ahhoz, hogy onnan szervezzék a terrorista hálózatuk merényleteit Jeruzsálem és Júdea-Szamária területén.

írja a brit lap hosszú jelentéséből szemléző Arutz Sheva hírportál.

Az egyik ilyen akció lett volna az a merénylet, amely Jeruzsálem polgármestere vagy rendőrfőkapitánya ellen irányult volna, de az izraeli elhárítás időben meghiúsította azt.

A riport szerint bár Izrael és Törökország másban állapodott meg korábban, a markánsan cionizmus-ellenes Recep Tayyip Erdogan török elnök nem mutat sok hajlandóságot arra, hogy betartsa a Hamász törökországi szerveződéseinek korlátozásást.

Erdogan kihúzta a gyufát Izraelnél

A török államfő magyarországi látogatása kapcsán nem csak hazánkban rendeznek több ezer fős tüntetést, hanem a Közel-Keleten sem fogadják egyöntetű lelkesedéssel Törökország régióbeli szereplését.

A múlt héten éppen a Hamász fejével, Iszmail Hanijével találkozott, akinek a társaságában ismét megerősítette a palesztinokkal érzett szolidaritását. „Továbbra is támogatni fogjuk testvéreinket Palesztinában” – fogalmazott Erdogan a megbeszélést követően.

A sajtóinformációban emlékeztetnek arra, hogy

Törökország ezzel a lépésével tudatosan megsérti azt az egyezményt, amelyet 2015-ben az amerikaiak közvetítésével kötött Izraellel, és amelyben Erdogan állama kötelezettséget vállalt arra, hogy nem fogja engedni a Hamásznak azt, hogy török földről szervezze akcióit.

A Hamász terrorszervezet először 2011-ben tette át külföldi „kirendeltségét” Isztambulba, miután a szír polgárháború miatt kénytelenek voltak odébbállni Damaszkuszból.

Izraeli és egyiptomi titkosszolgálati jelentések szerint a következő években fokozottan növekedett a Hamász-aktivisták száma Isztambulban. Közöttük van Abdel Rahman Ghanimat is, akit azzal vádolnak, hogy az 1990-es években számos öngyilkos merénylet fő kitervelője volt.

Az izraeli külügyminisztérium illetékesei a The Telegraphnak „kiemelten aggodalomra intőnek” nevezték Erdoganék elköteleződését „izraeli civilek ellenei támadásokra” készülő Hamász iránt mutatott támogatásért. Neve elhallgatását kérő török diplomaták ezzel szemben határozottan cáfolták a jelentés tartalmát.

Erdogan: „Allah parancsolja a hitetlenekkel szembeni erőszakot”

Törökország Európai Unióba vágyó elnöke a közelmúltban vallási szertartás keretében félreérthetetlenül fogalmazott a nem-muszlimokkal kapcsolatban, aminek a szír offenzívára is lehetnek áthallásai.