Osztrák parlamenti képviselő antiszemitának nevezte a BDS-mozgalmat

A képviselő erről szóló indítványáról vélhetően januárban fog szavazást tartani az osztrák parlament. Az indítvány előzetes értesülések szerint széles támogatottságot élvez – értesült a Jerusalem Post.

Reinhold Lopatka, az osztrák parlament alsóházának képviselője már számos alkalommal emelt szót a BDS-mozgalom ellen, mely megtagadja Izrael állam létezésének jogát és antiszemita retorikát használ. A képviselő a Jerusalem Postnak elmondta:

“Az országnak az antiszemitizmus minden formájával szemben küzdenie kell, és a BDS-mozgalom ebbe a kategóriába esik.”

Lopatka más képviselőkkel együtt indítványt adott be a nemzetgyűlésbe, mely határozott szembeszállást sürget az antiszemitizmus minden formája ellen, és megszüntetné a BDS-mozgalomhoz tartozó szervezetek mindenfajta állami forrásból történő támogatását. Figyelemre méltó, hogy az indítvány mind az öt parlamenti párt támogatottságát élvezi.

A Lopatka képviselő megfogalmazott anyag sürgeti az osztrák szövetségi kormányt, hogy “széleskörű stratégiát dolgozzon ki az antiszemitizmus elleni küzdelemre”, illetve “határozottan ítélje el a BDS-mozgalmat, annak céljait, különös tekintettel az izraeli termékek, cégek, tudósok, művészek és sportolók bojkottjára való felhívásokra.” A tervezet arra is kéri az osztrák szövetségi kormányt, hogy “semmilyen módon ne támogassa sem a BDS-mozgalomhoz köthető, sem olyan szervezetek működését és infrastruktúráját, melyek Izrael puszta létezésének jogát is megkérdőjelezik. ”

Lopatka elmondta, hogy az indítvány annál is inkább aktuális, mert az országban gyakoribbá váltak az antiszemita gyűlöletcselekmények, melyek jelentős részben a bevándorló muszlim lakosság irányából, illetve az osztrák szélsőjobb irányából jönnek.

A képviselő elmondása szerint Ausztriába 2015 óta mintegy 90 ezer muszlim bevándorló érkezett, amivel az ország muszlim lakossága az 1960-ban mért 8 ezerről napjainkra 700 ezerre nőtt.

“Szintén fontos tudni, hogy a lakosság e szegmensében erősebb az antiszemitizmus, mint más társadalmi csoportok körében. Ez a jelenség a szélsőjobboldallal együttesen olyan probléma, mellyel a nemzetgyűlésnek kell foglalkoznia”

— véli a képviselő.

A BDS-mozgalom aktivistái zsidókból és arabokból álló delegációt provokáltak Madridban

A delegáció egy nemzetközi konferencián vett részt, melynek témája az Európai Unió nemrég bevezetett, a ciszjordániai zsidó telepekről származó áruk megkülönböztető jelzésére vonatkoztató rendelete elleni fellépés volt.