Kulturális komplexumot hoz létre az EMIH a közel 2 milliárd forintos kulturális támogatásból

A felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket — írja a zsido.com.

A közlemény szerint az EMIH, a többi történelmi egyházhoz hasonlóan, éppen úgy törekszik a társadalmi és a kulturális szerepvállalásra, mint felekezetire. Egy közel egy évtizede dédelgetett terv megvalósítása válik lehetővé a most megjelentetett kulturális támogatás révén.

A szombaton nyilvánosságra hozott híradások szerint közel kétmilliárd forintos kulturális támogatásban részesül a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ.

A megítélt összegből végre felújításra kerülhet a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre.

A felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

A közlemény úgy fogalmaz: a hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon.

„Hitközségünk hosszú évek tervező munkájának eredményeként olyan sok műfajú, előadó művészeti központ kereteit tervezi a Milton Házban kialakítani, amely a társadalom valamennyi rétege számára kínálhat releváns, megismerésre és feldolgozásra érdemes művészi élményt, kulturális tartalmat. A tervezett teátrum értékhordozó, értékbemutató és természetesen értékteremtő színház kíván lenni.”

A Milton Ház, mert így nevezik majd az épületet – ahogyan egykoron John Milton is megőrizte Shakespeare műveinek első gyűjteményét –, szeretné összegyűjteni a megnyitás után a tehetségesnek ígérkező, elsősorban a fiatalabb (harmincas évei előtt járó) alkotógeneráció tagjait, a független- és a nem független szférából egyaránt.

Forrás: zsido.com

Együttműködést teremtene a két magyarországi színművészeti egyetemmel (a színész-, és színházrendező képzésüket érintve), a képzőművészeti egyetem látványtervező szakirányával, a MOME Egyetem média design, menedzserképzés és animáció szakirányával, az ELTE színháztudományi képzésével, a Károli Gáspár Református Egyetem művészetmenedzsment képzésével, a Pécsi Tudományegyetem színpad- és televíziós stage menedzser oktatásával, és a Milton Friedman Egyetem újonnan alakuló pedagógiai képzésével. (A Milton Ház elnevezés utalás a formálódó előadó művészeti központ stratégiai együttműködő partnerére, a Milton Friedman Egyetemre is.) A Milton Ház továbbá a legismertebb és legelismertebb színházi nevelést nyújtó- és oktató csoportokkal, pedagógusokkal közvetlenül a kerületből és a fővárosból is keresné az együttműködést.

Az intézmény teret adna a legfiatalabb drámaíró generáció tagjainak. Azoknak a független színházaknak, amelyek nem rendelkeznek saját játszóhellyel.

Alkotó- és inkubátorház jellege egyszerre lenne az új intézménynek. A Milton Ház az évek során meghatározó intézménye kíván lenni a kortárs fiatal alkotóművészeknek.

Ehhez kapott az EMIH hitközsége támogatást — zárul a közlemény.

Sajtószemle

A hírt eredetileg az Index.hu hozta, mely számos támogatott fél körül vélt problémát felfedezni, igaz nem tudtak a Milton Házról. Cikkünk írásakor a zsido.com-on megjelent közleményt nem közölte az Index.hu. A hírt átvette a Magyar Narancs — címben emelve ki az EMIH-et –, hasonlóan nem közölve az itt idézett nyilatkozatot. A Szombat zsidó folyóirat hasonlóan közölte a hírt, majd egy frissítésben a hír alá rejtette a nyilatkozatot. A 444.hu egyben feldolgozta a hírt és a nyilatkozatot is.

A budai zsidó élet fellendüléséről ír a JTA zsidó hírügynökség

A ma működő négy budai zsinagóga közül három 2010 után nyílt meg, 2016-tól pedig zsidó gimnázium is elindult.