Neonáci felhasználóktól vált meg az Airbnb

A népszerű szállásközvetítő oldal 60 fiókot függesztett fel, melyek tulajdonosairól kiderült, mind egy „Vasmenet” elnevezésű neonáci online csoport tagjai.

A döntést megelőzően ismeretlenek többszáz neonáci felhasználó adatait szivárogtatták ki az interneten — számolt be a döntésről a The Daily Mail alapján a The Jerusalem Post. A „Vasmenet” (Iron March) egy olyan internetes oldal, ami hasonló gondolkozású embereket köt össze egy fórum-szerű térben. Felhasználói számos nyugati országban elkövetett gyilkossággal és terrortámadással kapcsolatba hozhatók.

“Aki neonáci ideológiával és erőszakos szélsőségességgel szimpatizál, annak semmi keresnivalója az Airbnb oldalon, közösségünknek jobb nélkülük,”

—  nyilatkozta a szállásközvetítő portál szóvivője.

“Nem volt dilemma, amikor látjuk, hogy olyan emberek használják a felületünket, akik a közösségi alapelveibe ütköző magatartást tanúsítanak, közösségünk védelmét előtérbe helyezve lépéseket teszünk. Bizalmi és biztonsági rendszereink révén folyamatosan igyekszünk proaktív módon azonosítani azokat, akik a házigazdáinkat és vendégeinket veszélybe sodorhatják”– tette hozzá a szóvivő.

Az Airbnb eddig több, mint 1,2 millió felhasználóról ítélt úgy, hogy megsértette a cég 2016-ban hozott diszkrimináció ellenes alapelvét.

Mégsem bojkottálja a júdea-szamáriai településeket az Airbnb

Az Airbnb terve nagy botrányt kavart, és megsértette az amerikai szállásügyi diszkriminációs törvényt is, ezért jobbnak látta visszakozni.