Botrányos Newsweek címlap: „Ha Irán elbukik, az ISIS feltámad”

Nagy felhördülést okozott az amerikai lap azzal, hogy egy nyíltan az Ajatollah képével ellátott, iráni rezsimet éltető vezércikket hozott le.

Mikor az interneten megjelentek az első fotók a Newsweek címlapjáról, amiről Hámenei ajatollah mered az olvasókra, sokan azt hitték, hogy ez egy photoshoppolt kép. Aztán kiderült a kép igazi, még pedig az év utolsó címlapját ábrázolja — számolt be a The Jerusalem Post. 

A Newsweek-et sokan iráni propaganda terjesztésével vádolják, amiért Hámenei legfelsőbb vezetőt tette a december 27-én megjelenő szám címlapjára azzal a felirattal, hogy „Ha Irán elbukik, az ISIS feltámad.”

„Az egykor remek magazin odáig süllyedt, hogy az Iszlám Köztársaság propagandáját terjeszti.”

— írta felháborodva Mike Doran a Hudson Institute elemzője.

Ennél keményebb üzenetet írt az Amerikai Iszlamista Fórum a Demokráciáért vezetője Zuhdi Jasser. „Hé Newsweek. Ezt egy szíriai-amerikai üzeni neked. Menj. A. Pokolba”- írta a Fórum elnöke.

A vezércikk olyan kommentátorokat idéz, akik azt állítják, hogy Irán főszerepet játszott az ISIS legyőzésében. Ezzel kevés közel-keleti szakértő értene egyet. Irán pontosan azért nem lépett fel az Iszlám Állam ellen, mert mint síita állam nem akarta vállalni a szíriai és iraki szunnita lakosság felszabadítását.

Az írás a tüntetéseket is negatív színben tünteti fel, amely megerősítheti az iráni kisebbségi, szeparatista erőket.

A címlap okozta botrány különösen rosszkor jön az újságnak, hiszen néhány nappal ezelőtt egy újságíró kilépett a Newsweektől, az elmúlt időben ugyanis kiszivárgott a vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) levele, amelyből kiderül, hogy a nyugati világot felháborító gáztámadások nem egészen úgy történtek, ahogy azt a hírekben lehozták. Az újságíró erről akart beszámolni, de nem engedélyezték neki a megjelenést.

Mona al-Sheddi akadémikus véleménye jól tükrözi az általános felhördülést: „Az ég szerelmére, micsoda bizarr és abszurd főcím.”