Életét áldozva mentett meg egy zsidó vevőt az ecuadori alkalmazott Jersey Cityben

Kinyitotta a hátsó ajtót a már sebesülten menekülő Chaim Deutsch előtt, de Douglas Miguel Rodriguez, a 49 éves ecuadori alkalmazott már nem jutott ki a boltból – írja a JTA zsidó hírügynökség a New York Daily News nyomán. Ő az egyike a négy áldozatnak, akiket lelőttek Jersey Cityben.

Az elkövetők, egy afroamerikai férfi és nő először lelőttek egy rendőrt egy közeli temetőben, majd a furgonjukkal megálltak a kóser boltnál. Már az utcáról lőni kezdték a boltot, majd bementek és tovább folytatták a lövöldözést. Négy fegyver volt kettejüknél. A boltban három embert öltek meg, majd a kommandósok betörtek és végeztek velük.

Később kiderült, nem véletlenül kezdtek lövöldözni a kóser boltban, antiszemita indítékú volt a támadás. Furgonjukban egy csőbombát is találtak a rendőrök.

Chaim Deutsch és unokatestvére, Moshe nem sokkal a támadás előtt lépett be a „JC Kosher Supermarket”-be vásárolni. Moshe halálos lövést kapott, Chaim megsebesült és menekülni próbált az üzlet másik felébe, amikor Rodrigez, a bolt egyik alkalmazottja kinyitotta a hátsó ajtót. Chaimnak sikerült elmenekülnie, de Rodrigezt lelőtték a támadók.

„Amikor elkezdődött a lövöldözés, az alkalmazott kinyitotta az ajtót és Chaim el tudott futni. Miguelt az ajtóban lőtték le, ki akart futni, de eltalálták, mielőtt megmenekülhetett volna, összerogyott a földre”

— mondta az amerikai lapnak Chaim Deutsch egybarátja, aki a kórházban beszélt a sebesült férfivel.

Az ortodox zsidó áldozatokat a vallási törvények szerint a lehető leghamarabb, már másnap eltemették. A 24 évesen megölt Moshe Deutsch temetésére többszázan mentek el.

A boltban a harmadik halálos áldozat a 32 éves Leah Mindy Ferencz volt, aki a férjével üzemeltette a kóser boltot.

A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A fekete felsőbbrendűséget hirdető mozgalom tagjai úgy vélik, hogy ők az ősi izraeliták jogos örökösei, nem a zsidók.