Közvetlen vonatjárat indul Jeruzsálem és Tel-Aviv között

Majd 10 év késéssel az eredeti határidőhöz képest, szombat este megindul a Jeruzsálem és Tel-Aviv közti menetrend szerinti vonatjárat, mellyel 32 perc alatt lehet majd a két város közt közlekedni.

Az első vonatok december 21-én este 21:56-kor indulnak majd, mindkét irányba. Bár az izraeli vonattársaság menetrendjében még nem közölte ezt hivatalosan, de a cég weboldalán már megtalálható a pontos indulás időpontja. Az eredeti tervek szerint a vonatoknak már 2009-ben meg kellett volna kezdeni működésüket.

A két város közti közvetlen vonatjárat ötlete már a 60-as években felmerült, az egyre növekvő autóforgalom és a két város közt munkaügyben ingázók egyre nagyobb számának köszönhetően.

A pálya első szakaszát Jeruzsálem és a Ben Gurion repülőtér között már tavaly szeptemberben átadták, de a vonatok a teljes szakaszon csak most kezdik meg működésüket a tel-avivi “HaHagana” állomás és a  jeruzsálemi városkapu közt. Későbbre a terv az, hogy a vonatutat egészen Herzelija városáig meghosszabbítsák. Egyelőre, amíg a végállomás Tel-Aviv, az utasok számát szerelvényenként 400 főben maximalizálják.

Itt az ingyenes sábeszi tömegközlekedés Tel Avivban

Sábeszkor törvény tiltja a tömegközlekedést Izraelben, de úgy tűnik, találtak egy kiskaput.