Itt az ingyenes sábeszi tömegközlekedés Tel Avivban

Történelmi döntést hoztak Izraelben: péntektől ingyenes buszjáratokkal szolgálják az utasokat Tel Avivban.

Hat útvonalon, 300 kilométernyi szakaszon szállítják majd a tömegközlekedőket Izrael legnagyobb városában a következő sábesztől kezdve.

írja az Algemeiner internetes oldalán a város vezetésének keddi bejelentését idézve.

Ezzel egy régóta várt megoldás született, hiszen a tengerparti metropolisz – zömmel szekuláris – félmilliós lakossága jóideje szeretett volna valamilyen alternatív lehetőséget találni hétvégi utazási igényei kielégítésére.

Izraelben ugyanis a zsidó vallás sábeszi előírásainak megfelelően törvény tiltja a fizetős tömegközlekedést péntek este és szombat este között.

Fotó: The Times of Israel

A mostani döntés értelmében Givatayim, Ramat Hasharon és Kiryat Ono elővárosokkal közösen mintegy 500 megállót beiktatva átlagosan félóránként lesz majd buszjárat mintegy 300 kilométernyi útvonalon.

Az ingyenes kisbuszok péntek este hat órától szombat hajnal kettőig, majd szombat reggel kilenc órától délután öt óráig szállítják utasaikat.

Az egyelőre nem világos, hogy ki és miből fogja mindezt finanszírozni. Mindenesetre azzal, hogy a szolgáltatásért nem kell fizetni az utasoknak, jogilag is megteremtődött az alapja ennek a történelmi döntésnek.