Brit főrabbi: a választás lezárult, de az antiszemitizmus maradt

Ephraim Mirvis brit zsidó főrabbi szerint az antiszemitizmus és a rasszizmus továbbra is jelen van a társadalomban, amelyek ellen közös fellépést sürget. A brit zsidók legfőbb szervezete szerint a történelem nem néz majd jó szemmel vissza Corbyn munkáspárti elnökségére, amikor hagyták elszabadulni az antiszemita indulatokat, sőt, még támogatták is azt – írja a The Times of Israel.

„Lehet, hogy a választásoknak vége, de az antiszemitizmus újjáéledésével kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak”

— mondta Ephraim Mirvis nyilatkozatában.

„Az iszlamofóbia, a rasszizmus és az előítéletek egyéb formái továbbra is sújtják közösségeinket, és ahogy az jól ismert, még politikai pártjainkat is”

— fogalmazott a brit főrabbi.

„Alapvető fontosságú, hogy egységet teremtsünk az országban, biztosítva azt, hogy a társadalom minden rétegének a hangját meghalljuk és elfogadjuk. A közös értékeinkre kell koncentrálnunk, magunk mögött hagyva az összes gyűlöletet és előítéletet.”

— tette hozzá.

A főrabbi egy múlt hónapban megjelent cikkében írta azt, hogy kénytelen beavatkozni a politikába, mert a brit zsidóságot „szorongás fogta el” a közösség és a Judaizmus jövőjét illetően Nagy-Britanniában, a Munkáspárt esetleges győzelme esetére.

Mirvis azt nem mondta ki, hogy ne szavazzanak a Munkáspártra, Corbyn nevét sem említette, viszont arra figyelmeztetett, hogy egy „új, felülről támogatott méreg gyökerezett meg a Munkáspártban”.

Brit főrabbi: „új métely veszélyezteti nemzetünk lelkét”

Ephraim Mirvis „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.

A mostani előrehozott választásokat nagy fölénnyel megnyerő Boris Johnson miniszterelnököt is vádolták korábban iszlámfóbiával, például egy olyan emlékezetes mondata miatt, amikor a burkát viselő nőkre azt mondta, hogy úgy néznek ki, mint egy „postaláda” – emlékeztet a lap.

„Corbyn távozása után a történelem nem fog jó szemmel visszatekinteni az elnökségére, ahol a zsidógyűlöletet szabadjára engedték, és néha még a párt legfelsőbb szintjein is védték az antiszemitákat”

— ezt már Marie van der Zyl, a brit zsidók legfőbb tanácsának (Board of Deputies of British Jews) elnöke írta közleményében.

„A Munkáspárt következő elnökét arra kérjük, hogy gyorsan cselekedjen és fogadja meg a zsidó szervezetek már többször elismételt javaslatait a krízis megoldásához és politika előmozdításához”

— tette hozzá.

Izraeli politikusok Johnson győzelméről: „az antiszemitizmus veresége”

Baloldali politikus írta: „Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy boldogsággal tölt majd el a Munkáspárt veresége.”