Többször meggyűlt a baja a rendőrséggel a Jersey City-i mészárosoknak

A héten Jersey Cityben elkövetett, négy áldozatot, köztük két ortodox zsidó életét követelő merénylet elkövetői a szomszédaik és ismerőseik elmondása szerint vallási fanatikusok voltak.

A gyilkosságot elkövető házaspár tagjai, David N. Anderson (47 éves) és Francine Graham (50 éves), a rendőrökkel folytatott tűzharcban életüket vesztették – számol be a Vos Is Neias?, internetes hírportál.

Graham korábbi szomszédja arról számolt be, hogy a férfi teljesen megváltozott, miután megismerkedett Andersonnal.

„A nő abbahagyta a munkát, miután megismerkedett Grahammel. Korábban sokat sétáltunk együtt, de nemrégiben teljesen eltűnt, a telefonjaimra se válaszolt” – meséli a neve elhallgatását kérő szomszéd.

Graham csatlakozott a Fekete Héber Izraeliták nevű mozgalomhoz, melyhez korábban Anderson is tartozott. A szomszéd elmondása szerint amíg mellette éltek, sokszor lehetett hallani, hogy hangosan olvasnak újtestamentumi bibliai szövegeket.

„Kántáltak, de olyan hangosan, hogy áthallatszott a falakon”

– mondja a szomszéd.

A Fekete Héber Izraelita Mozgalom tagja lehetett az egyik merénylő Jersey Cityben

A fekete felsőbbrendűséget hirdető mozgalom tagjai úgy vélik, hogy ők az ősi izraeliták jogos örökösei, nem a zsidók.

Graham korábban a tartalékosoknál autószerelőként szolgált 1999-től 2003-ig, de az ezt követő 8 évet börtönben töltötte tiltott fegyverviselés miatt. Hasonló vádak miatt szabadulása után nem sokkal ismét letartóztatták, akkor 445 napot ült börtönben.

Alig valamivel a megismerkedésük után a szomszédok a pár között kirobban erőszakos vitára lettek figyelmesek. A nézetletérés a gyerekvállalás kérdésében robbant ki. A férfit – miután rájuk hívták a rendőrséget – letartóztatták, és 30 napot ismét börtönben töltött.

Szabadulása után újra összeköltöztek, azonban hamarosan Grahamet tartóztatták le erőszakosság miatt.

A vérengzést elkövető David Anderson és Francine Graham

A pár kedd délután sétált be a Jersey Cityben működő kóser szupermarketbe, meglőtt három embert, miután nem sokkal korábban végeztek egy rendőrrel a városi Bayview temetőben.

Az esetet a rendőrség gyűlöletcselekményként tartja számon. A párt elleni nyomozás során egy másik esetet is vizsgálnak, ugyanis Grahamet és Andersont gyanúsítják egy korábbi gyilkosságért is, melynek során Michael Rumbergert, egy csomagküldő szolgálatnál dolgozó férfit gyilkoltak meg.