Oroszok, törökök és perzsák együtt aggódnak a terrorizmus miatt

Aggodalmát fejezte ki Oroszország, Törökország és Irán a terrorista csoportok egyre fokozódó jelenléte miatt az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

A szíriai rendezést szolgáló úgynevezett „asztanai folyamatban” részt vevő országok képviselői szerdán a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartott kétnapos tanácskozásuk végén jelezték: összehangolt lépéseket készülnek tenni a szélsőséges fegyveresek visszaszorítása érdekében.

Közös záróközleményükben kiemelték annak szükségét, hogy helyreállítsák a nyugalmat a térségben. Hangoztatták továbbá azt is, hogy elutasítják az arra irányuló kísérleteket, hogy „új helyzetet teremtsenek a terepen, ideértve az illegális, önrendelkezési kezdeményezéseket is”. Mindhárom ország ellenzi, hogy bárki törvénytelen módon kaparintsa meg vagy adja tovább a szíriai olajkincsekből származó bevételeket.

Az egyeztetéseken jelen voltak a damaszkuszi kormány és a szíriai fegyveres ellenék képviselői is.

A szíriai alkotmányozó bizottság munkájával kapcsolatban egyetértés volt az orosz, a török és az iráni fél között abban, hogy azt a „kompromisszumkészség és az építő jellegű hozzáállás” szellemében kellene folytatni, anélkül, hogy abba külföldi hatalmak beavatkoznának vagy kívülről határidőket kényszerítenének rá a folyamatra.

A szíriai alkotmányozó bizottság genfi tárgyalásai november végén megrekedtek, miután a kormány küldöttei még az újabb forduló előtt otthagyták az ENSZ közvetítésével zajló egyeztetéseket.